Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκδίδεται στη Σουηδία ο Τζούλιαν Ασάνζ – Κατηγορείται για βιασμό

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε υπέρ του να εκδοθεί στη Σουηδία ο ιδρυτής του WikiLeaks, ώστε να δικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε σήμερα την έφεση που είχε καταθέσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και έκρινε ότι μπορεί να εκδοθεί στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων του, το δικαστήριο έδωσε στον 40χρονο Ασάνζ προθεσμία δύο εβδομάδων για να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ασάνζ, ο οποίος δεν βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα, μπορεί να παραμείνει για άλλες δύο εβδομάδες στη Βρετανία.

Οι επτά δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας απέρριψαν με πλειοψηφία 5-2 τον ισχυρισμό του Ασάνζ ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του δεν είναι έγκυρο.

Δύο κατώτερα δικαστήρια είχαν ήδη αποφασίσει υπέρ της έκδοσής του.

Οι Σουηδοί εισαγγελείς επιδιώκουν να εξετάσουν τον Ασάνζ σχετικά με τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση που διατύπωσαν εις βάρος του δύο πρώην εθελόντριες στον ιστότοπο.

Ο Ασάνζ είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεση, τότε θα απευθυνόταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Εάν το ECHR δεχθεί να εξετάσει την υπόθεση, τότε ο Ασάνζ μπορεί να ζητήσει να τεθεί σε αναμονή η διαδικασία έκδοσης.

Ο Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός, συνελήφθη στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2010. Αρνείται τις κατηγορίες που τού αποδίδονται και υποστηρίζει ότι το σουηδικό αίτημα έκδοσης είναι πολιτικά υποκινούμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

30 Μαΐου η απόφαση για έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία

Έχασε την έφεση κατά της έκδοσής του στη Σουηδία ο Ασάνζ

Αλά… Στρος Καν εμφανίστηκε ο Ασάνζ

Μπους: Θα είναι εκεί και ο Ασάνζ; Δεν πάω!

Τα άπλυτα του Ασάνζ βγαίνουν στην φόρα

Ευθύνες στην Ελβετία ρίχνει ο Τζ. Ασάνζ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε