Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έκκληση Οτσαλάν προς PKK και Άγκυρα για εκεχειρία

Έκκληση Οτσαλάν προς PKK και Άγκυρα για εκεχειρία
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.07.2010 | 17:04
Πρώτη δημοσίευση: 02.07.2010 | 17:04

Να σκεφτούν το ενδεχόμενο εκεχειρίας κάλεσε το PKK και την κυβέρνηση της Τουρκίας ο κούρδος ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

«Τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν προς μια διαδικασία μη βίας», δήλωσε φυλακισμένος Οτσαλάν, ο οποίος δημοσιοποιεί τα μηνύματά του μέσω των δικηγόρων του. «Αν εκδηλωθεί μια τέτοια βούληση, οι αντάρτες θα ανταποκριθούν».

Ο Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος ισόβια και βρίσκεται στη φυλακή από το 1999, δήλωσε πως ο κουρδικός λαός επιθυμεί επίσης διακοπή των εχθροπραξιών, απηχώντας αιτήματα που διατυπώθηκαν πρόσφατα από κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το PKK έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και απειλεί να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Τουρκία. Από την αρχή Ιουνίου, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που σχετίζονται με την κουρδική εξέγερση.

Εξάλλου ο Οτσαλάν ζήτησε και πάλι να αναγνωριστούν ρητά στο τουρκικό Σύνταγμα τα δικαιώματα των περίπου 15 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας (σε συνολικό πληθυσμό 73 εκατομμυρίων κατοίκων), να τους χορηγηθεί ένα καθεστώς αυτονομίας καθώς και να απελευθερωθούν τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί στη διάρκεια πολλών αστυνομικών επιχειρήσεων μεγάλης έκτασης.

Απείλησε επίσης το τουρκικό κράτος, προειδοποιώντας ότι το PKK θα εντείνει τον αγώνα του αν δεν εισακουσθούν τα αιτήματά του.

Στα τέλη Μαΐου, ο Οτσαλάν είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τις προσπάθειες για διάλογο με την κυβέρνηση, αφήνοντας την πρωτοβουλία στους αντάρτες, πράγμα που οδήγησε στην αύξηση των συγκρούσεων.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο