Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές – Γαλλία, Μακρόν: Θέλω να γίνω πρόεδρος των πατριωτών όχι των εθνικιστών!

Εκλογές – Γαλλία, Μακρόν: Θέλω να γίνω πρόεδρος των πατριωτών όχι των εθνικιστών!

Ήταν ο τελευταίος από τους υποψηφίους που εμφανίστηκε για να μιλήσει. Περίμενε, ίσως να δει ποιοι θα τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν, με τους οπαδούς του να παραληρούν από χαρά για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, εμφανίστηκε ενωτικός και δήλωσε πως θέλει να γίνει πρόεδρος όλων των Γάλλων, ενάντια στην απειλή των εθνικιστών, μια σαφή αναφορά στην αντίπαλό του για την προεδρία, Μαρίν Λε Πεν.

Με το πλήθος να φωνάζει «Μακρόν πρόεδρος», ο 39χρονος ανεξάρτητος υποψήφιος ανέβηκε στο βήμα και όπως φάνηκε είχε πολλά να πει. Και κυρίως να ευχαριστήσει όσους στάθηκαν δίπλα του στην προεκλογική εκστρατεία και κυρίως τη σύζυγό του Μπριζίτ. «Χωρίς εκείνη δεν θα είχα καταφέρει τίποτα», είπε και το πλήθος άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το όνομα της πρώην δασκάλας που ερωτεύτηκε τον μαθητή της και τώρα μπορεί αν γίνει η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

«Ο λαός μίλησε, σε μια δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίσουμε τρομοκρατικές επιθέσεις και οικονομικά πρόβλημα, αποφασίστηκε να είμαι επικεφαλής για τον β’ γύρο», ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Εμανουέλ Μακρόν, ευχαριστώντας τους υποψηφίους που ηττήθηκαν στον πρώτο γύρο και εν συνεχεία του προσέφεραν τη στήριξή τους ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις 7 Μαΐου. «Γνωρίζω την απογοήτευση των ίδιων και των οπαδών τους. Ευχαριστώ που ζήτησαν από τους οπαδούς τους να με στηρίξουν».

Ευχαρίστησε επίσης τους «συνοδοιπόρους μου από τον Απρίλιο». «Αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής σκηνής», είπε και υποσχέθηκε πως «δεν θα ξεχάσω ποτέ τη βούληση της κοινής γνώμης, την ενέργεια που χρησιμοποιήσατε για να φτάσουμε εδώ. Πήρατε στα χέρια σας το μέλλον της Γαλλίας. Όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, δώσατε τα πάντα. Απόψε σας το οφείλω αυτό το αποτέλεσμα. Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτό το μήνα κατά τον οποίο αλλάξετε το ρου της χώρας. Σας ανήκει η συνέχεια του δύσκολου δρόμου».

Και αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο Μακρόν τόνισε πως θέλει να ενώσει τους Γάλλους. «Πάντα θα σας έχω ανάγκη. Προς τους Γάλλους και τις Γαλλίδες που με ψήφισαν, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αισθάνομαι το φορτίο. Αισθάνομαι χαρά. Εξ ονόματός σας θα παρουσιαστώ στον δεύτερο γύρο, θα φέρω την ελπίδα για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Κάπου εκεί έκανε και την ιδιαίτερη αναφορά στη σύζυγό του, Μπριζίτ. «Ευχαριστώ την οικογένειά μου και ιδιαίτερα τη Μπριζίτ που πάντοτε ήταν παρούσα. Χωρίς εκείνη δεν θα ήμουν εδώ απόψε».

«Πρέπει να ενώσω περισσότερο τους Γάλλους, να συμφιλιώσω τη Γαλλία για να κερδίσω σε 15 μέρες και να είμαι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. Έχω μεγάλη ευθύνη, η οποία απομακρύνθηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Θέλω να μιλήσω σε όλους τους Γάλλους, θέλω να γίνω ο δικός σας πρόεδρος. Ο πρόεδρος όλου του λαού, ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών. Πρόεδρος που θα προστατεύει, ένας πρόεδρος που θα βοηθά τους ευάλωτους. Έχω ανάγκη την εμπιστοσύνη σας και την ψήφο σας. Η πρόκληση από απόψε δεν είναι να ψηφίσουμε εναντίον οποιουδήποτε, η πρόκληση είναι να ανοίξουμε νέα σελίδα. Θέλω κυβερνητική πλειοψηφία για μια νέα μεταρρύθμιση. Δεν υπάρχουν πολλές Γαλλίες, υπάρχει μια Γαλλία, σε μια Ευρώπη που πρέπει να επανιδρύσουμε. Η μάχη αρχίζει σήμερα. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία», κατέληξε.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε