Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 26 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία! Μάχη "στήθος με στήθος" για Μπερσάνι - Μπερλουσκόνι - Έπιασε πάτο ο Μόντι

Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία! Μάχη `στήθος με στήθος` για Μπερσάνι - Μπερλουσκόνι - Έπιασε πάτο ο Μόντι
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.02.2013 | 21:08
Πρώτη δημοσίευση: 25.02.2013 | 20:50

- Η Ευρώπη τρέμει τον κίνδυνο ακυβερνησίας στην Ιταλία
- Πώς μοιράζονται οι έδρες σύμφωνα με τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα
- Τα exit poll αποδείχτηκαν για ακόμη μία φορά αναξιόπιστα στην Ιταλία
- Θρίαμβος για τον Μπερλουσκόνι δεν αποκλείεται να "χτυπήσει" πρωτιά σε έδρες αν και σε ψήφους προηγείται ο Μπερσάνι
- Τεράστια η επιτυχία για τον Γκρίλο , έρχεται τρίτος με πολύ υψηλό ποσοστό
- "Βουτιά" στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου μετά τα exit poll που έδειχναν νίκη για Μπερλουσκόνι
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ένα εκλογικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στην Ιταλία! Οι κάλπες έκλεισαν στις 15:00 (ώρα Ιταλίας) κι έκτοτε τo πρώτο exit poll έδειξε νίκη και μάλιστα με διαφορά για τον κεντροαριστερό Μπερσάνι. Ωστόσο λίγο αργότερα, τα επόμενα exit poll έδειξαν μεγάλη ανατροπή και "έβγαζαν" νικητή τον Μπερλουσκόνι.

Με βάση την εικόνα από τα ως τώρα αποτελέσματα η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας συνεχίζει να είανι ρευστή καθώς ουδείς μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Η δημόσια τηλεόραση RAI βάσει του 55% των ψήφων υπολόγισε λίγη ώρα νωρίτερα ότι η κεντροδεξιά έως τώρα εξασφαλίζει 123 έδρες στην γερουσία, η κεντροαριστερά 104, το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο 58 έδρες και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι 16.

Περιέργως ο όμιλος μέσων ενημέρωσης του Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα στη γερουσία προβλέπει νίκη της κεντροαριστεράς με 31,8% έναντι του 30,5% για την κεντροδεξιά.

Σε ό,τι αφορά τη βουλή, η κεντροαριστερά φέρεται να προηγείται ελαφρά, με 29,1%, η κεντροδεξιά ακολουθεί με το 28,6%, το κίνημα του Γκρίλο συγκεντρώνει το 26,3% κι η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Γιατί αφού προηγείται σε ψήφους ο Μπερσάνι παίρνει περισσότερες έδρες ο Μπερλουσκόνι

Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, δεν είναι βέβαιο ότι η αριστερά θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Βουτιά στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου χάνει τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφε μετά την ανακοίνωση των νεώτερων αποτελεσμάτων από τις ιταλικές εκλογές, που φέρουν τη δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προηγείται στην κούρσα για τη Γερουσία, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για πολιτικό-κυβερνητικό αδιέξοδο.

Η άνοδος του γενικού δείκτη μετοχών στο Χρηματιστήριο κυμαίνεται πλέον μόλις στο 0,29%, ενώ είχε φθάσει στο 4% όταν μετά τα πρώτα έξιτ πολ διαγράφονταν προοπτικές για άνετη νίκη της κεντροαριστερής συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς --ή spread-- που αμέσως μετά την ανακοίνωση των έξιτ πολ μειώθηκε, άρχισε πάλι να αυξάνεται μετά τις ενδείξεις για επικράτηση της συμμαχίας του Μπερλουσκόνι στη Γερουσία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανατροπή στην Ιταλία! Μπερλουσκόνι δείχνουν δυο νέα exit poll   Διαδώστε αυτό το άρθρο