Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ένταση στην Κολομβία – Επιθέσεις στρατού εναντίον ανταρτών

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Τουλάχιστον δύο αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν και τέσσερις αιχμαλωτίστηκαν μετά από

 

βομβαρδισμό που εξαπέλυσε ο στρατός εναντίον καταυλισμού στο διοικητικό διαμέρισμα Γκουαβιάρε στη νότια Κολομβία, ανακοινώθηκε χθες Τρίτη.
 
Η επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων απέβη στην “καταστροφή” του στρατοπέδου των ανταρτών.
 
Οι FARC, που ιδρύθηκαν το 1964, διαθέτουν σήμερα 7.500 μαχητές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας. Οι συγκρούσεις του στρατού με τους αντάρτες έχουν “ενταθεί” σημαντικά ενόσω πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαρτίου, κατά την ίδια πηγή.
 
Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από την αποστολή εκλογικών παρατηρητών της Κολομβίας, 429 δήμοι αντιμετωπίζουν “κίνδυνο να υποστούν βία” από τους αντάρτες ή ακροδεξιές ένοπλες οργανώσεις στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της διενέργειας των εκλογών. Ο αριθμός είναι χαμηλότερος από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, όταν είχε γίνει η εκτίμηση ότι τον “κίνδυνο” αυτό διέτρεχαν 546 δήμοι.
Κατά εγχώρια ΜΜΕ, ένας από τους συλληφθέντες είχε λάβει μέρος στην επίθεση, το Φεβρουάριο, εναντίον του Χοσέ Αλμπέρτο Πέρες Ρεστρέπο, υποψηφίου κυβερνήτη της Γκουαβιάρε. Δύο από τους συλληφθέντες είναι ανήλικοι.
 
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι μετά την επιδρομή κατασχέθηκαν ένας υπολογιστής και έγγραφα που θα παραδοθούν στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών “για ανάλυση”.
 
Την Κυριακή, ο στρατός της Κολομβίας είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε 12 ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και συνέλαβε άλλους 61 σε επιχείρηση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στην πόλη Πουέρτο Λιμπερταδόρ, στην επαρχία Κόρδοβα.
 
Η κυβέρνηση της Κολομβίας είχε διακηρύξει πρόσφατα ότι οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις –που σπείρουν τον τρόμο λόγω των σφαγών με δεκάδες χιλιάδες θύματα που έχουν διαπράξει τα προηγούμενα χρόνια– “εξαλείφθηκαν” με την συμφωνία αφοπλισμού 32.000 μελών της οργάνωσης-ομπρέλας Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC) το 2004. Η Μπογοτά κάνει πλέον λόγο για “νεοϊδρυθείσες” οργανώσεις.
 
Πολλά μέλη του συντηρητικού κόμματος του απερχόμενου προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε αντιμετωπίζουν έρευνες και διώξεις για συνεργασία με τις AUC, που ιδρύθηκαν το 1980, αρχικά ως ιδιωτικοί στρατοί πλούσιων γαιοκτημόνων, πριν στραφούν στην διακίνηση ναρκωτικών, επιδοθούν σε εκβιασμούς και πάρουν τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε