Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Επιμένει η Μέρκελ στην συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών

REUTERS
Η γερμανίδα Καγκελάριος επιμένει στην ανάγκη συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στον μελλοντικό μηχανισμό στήριξης στην ευρωζώνη.

Την έκκληση να αναλάβουν και οι ιδιώτες επενδυτές μερίδιο του ρίσκου στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης χωρών της ευρωζώνης, συμβάλλοντας παράλληλα στην προσπάθεια προστασίας του Ευρώ, επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
 
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει ένα ισχυρό Ευρώ, που θα στηρίζεται από σκληρές περικοπές στους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης. Η Καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε ότι δεν ζητά να γίνουν αλλαγές στο υφιστάμενο ταμείο διάσωσης, αλλά θέλει την είσοδο ιδιωτών στο νέο σύστημα, που θα λειτουργήσει μετά το 2013.
 
Οι δηλώσεις της Μέρκελ έγιναν λίγες ώρες αφότου η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αλιότ-Μαρί συντάχθηκε με τη γερμανική άποψη για την ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη. Οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού έγιναν στη διάρκεια επίσκεψής της στο Βερολίνο, όπου πάντως απέφυγε να υποστηρίξει ανοικτά το αίτημα του Βερολίνου για συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στον μηχανισμό αποτροπής χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης.
 
Οι συζητήσεις αυτές γίνονται ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, που θα διαδεχθεί από το 2013 το υφιστάμενο σύστημα στήριξης.
 
Την ώρα που το Ευρώ δέχεται πιέσεις και οι αγορές ανησυχούν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ο πανίσχυρος κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Άξελ Βέμπερ έκανε παρέμβαση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
 
“Πρέπει να βλέπουμε το Ευρώ ως ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα”, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Επέμεινε δε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος των 750 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που συγκροτήθηκε για τη στήριξη των μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
 
Οι παρεμβάσεις της Μέρκελ και του Βέμπερ είχαν στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές, ότι δεν υπάρχουν κι άλλα μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα λόγω χρέους. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο Γκουίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που επέκρινε τη φημολογία για τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Πορτογαλία, λέγοντας ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες.
 
Ο Βέστερβελε εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την έγκριση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας που ανακοινώθηκαν με στόχο να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που χρειάζεται το Δουβλίνο για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε