Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Επιχείρηση δολοφονίας δημάρχων!

REUTERS
Πρόκειται για μια καλοστημένη “επιχείρηση”, λένε πολλοί, που στόχο έχει να “καθαρίσει” την χώρα από δημάρχους που τους πάνε κόντρα! Κόντρα όμως σε ποιους;
Άγνωστοι, που υπάρχουν υποψίες ότι είναι εκτελεστές που δρουν για λογαριασμό των καρτέλ των ναρκωτικών, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν πολύ σοβαρά έναν ακόμα εκλεγμένο δήμαρχο στο Μεξικό χθες Παρασκευή, πραγματοποιώντας την δεύτερη επίθεση εναντίον αξιωματούχου της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.
 
Ο Ρικάρδο Σολίς, νέος δήμαρχος της μικρής πόλης Γκραν Μορέλος, στη βόρεια μεξικανική πολιτεία Τσιουάουα, υπέστη τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος από ένοπλους που κινούνταν με δυο οχήματα τύπου SUV, ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία. Ο Σολίς “βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση”, είπε ο Κάρλος Γκονσάλες, εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Ο Σολίς επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα την 9η Οκτωβρίου.
 
Την Πέμπτη, ένοπλοι εκτέλεσαν τον Πρισιλιάνο Ροδρίγκες Σαλίνας, 53 ετών, δήμαρχο της πόλης Ντόκτορ Γκονσάλες, στην πολιτεία Νουέβο Λεόν, μαζί με έναν ακόμη τοπικό δημόσιο λειτουργό, ενέργεια που καταδίκασε ο συντηρητικός Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν με μήνυμά του μέσω Twitter. Ο Ροδρίγκες ήταν ο 10ος δήμαρχος που δολοφονήθηκε εφέτος· ενώ επίσης δολοφονήθηκε ένας υποψήφιος κυβερνήτης από εκτελεστές που οι αρχές θεωρούν πως έδρασαν για λογαριασμό συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.
 
Οι χιλιάδες στρατιώτες κι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που έχει αναπτύξει ο Καλδερόν σε όλη τη χώρα δεν μοιάζουν να βρίσκονται σε θέση να αναχαιτίσουν τη βάρβαρη εκστρατεία βίας που έχουν εξαπολύσει τα καρτέλ. Ο λεγόμενος “πόλεμος των ναρκωτικών” έχει στοιχίσει πάνω από 28.000 ζωές στο Μεξικό από το 2006.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε