Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Έρχονται σαρωτικά μέτρα από το ΔΝΤ για την Κύπρο

Έρχονται σαρωτικά μέτρα από το ΔΝΤ για την Κύπρο

Όλα τα ζητήματα που απορρέουν από τις εφτά συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κυπριακή κυβέρνηση είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά και με καλή διάθεση, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες προς τη Λευκωσία με ζητούμενο να ληφθούν μέτρα σε όλα τα προβληματικά επίπεδα.

Η Τρόικα φρόντισε να προσγειώσει την κυπριακή κυβέρνηση διαμηνύοντάς της ότι δεν μπορεί να θέτει κόκκινες γραμμές σε μια διαπραγμάτευση που στόχο έχει την εξασφάλιση δανείου και τη συνομολόγηση μνημονίου.

Η υπόδειξη της Τρόικας έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικών συναντήσεων, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” αναφέρουν ότι ο «σκληρός κρίκος» της Τρόικας, που δεν είναι άλλος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ζητά από τη Λευκωσία «σαρωτικά μέτρα» σε όλους τους προβληματικούς τομείς, δημοσιονομικό και τραπεζικό όπως και στο πεδίο των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα πληροφορούμαστε ότι η Τρόικα άρχισε ήδη να κάνει κάποιες προκαταρκτικές σκέψεις, τόσο για τις προοπτικές «αναδιάρθρωσης», όσο όμως και για το ενδεχόμενο «συρρίκνωσης, όπου χρειάζεται», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρόνοια για ενδεχόμενη «συρρίκνωση» του «χρηματοπιστωτικού τομέα», η οποία μπορεί να προσλάβει καθεστώς «συγχωνεύσεων», περιλαμβάνεται και στις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε ομόφωνα το Εurogroup, αποδεχόμενο το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για οικονομική στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ΕFSF/ΕSΜ. Μια από τις πολλές σκέψεις που γίνονται αφορά και στην «αποδέσμευση επενδύσεων» τραπεζών στο εξωτερικό, δηλαδή την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων.

Στο δημοσιονομικό επίπεδο επιδιώκεται, κατά βάση, η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, κάτι που αναμένεται να αγγίξει και το κρατικό μισθολόγιο, με επιπλέον κινήσεις και προς την κατεύθυνση αύξησης των εσόδων.
Η λογική της «σκληρής γραμμής» των Τροϊκανών δεν αποκλείεται να αγγίξει και τον ΦΠΑ, ελάχιστους μήνες μετά την προηγούμενη αύξηση που είχε επιβληθεί από 15% σε 17%. Συνταγή που έχει επιβληθεί στην Ισπανία και την οποία υποχρεώθηκε να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι.

Σε ό,τι αφορά στο εύρος του κυπριακού μνημονίου, οι «κόκκινες γραμμές» έχουν κυριολεκτικά εξασθενίσει, καθώς όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ακολουθούν κοινή πορεία πλεύσης, η οποία απέχει πολύ από τις επιδιώξεις της Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρόϊκα στην Κύπρο: Κάντε το όπως η Ελλάδα

Στις 22 Ιουλίου επιστρέφει η τρόικα στην Λευκωσία – Οικονομία

Πλήρες Μνημόνιο με ή χωρίς Ρωσία, ετοιμάζει η ΕΕ για την Κύπρο – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε