Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γκρο πλαν σε Σαρκοζί και Ολάντ

Γκρο πλαν σε Σαρκοζί και Ολάντ

Εκτός από την Ελλάδα τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα και σε μια άλλη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας..

Έπειτα από μήνες κονταροχτυπημάτων του Νικολά Σαρκοζί και του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, την ακροδεξιά ρητορική της Μαρίν Λεπέν και τη λαοθάλασσα στη Βαστίλλη υπό τον Αριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν, η ώρα της αλήθειας φτάνει.

Και μάλιστα, πρόκειται για τις πιο ευρωπαϊκές εκλογές που έχουν γίνει στη Γαλλία: Ο Ολάντ επανέφερε στα χείλη των Ευρωπαίων τα αιτήματα για ανάπτυξη και όχι μόνο «τυφλή» λιτότητα, τάραξε τα νερά λέγοντας πως θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση -ή, σε ηπιότερους τόνους, «εμπλουτισμό»- του Δημοσιονομικού Συμφώνου, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ψηφίσει νωρίς και ανοικτά Σαρκοζί και η γερμανική αντιπολίτευση στήριξε εξίσου ανοικτά τον Ολάντ, τον «επόμενο Γάλλο πρόεδρο» όπως τον είχε πει ο Στάινμαϊερ.

Παράλληλα, η Λεπέν έγινε με την αντιμεταναστευτική ρητορική της περίπου η «ηθική αυτουργός» της γαλλογερμανικής πρότασης για επαναφορά συνοριακών ελέγχων -μία απόπειρα ρήγματος στη ζώνη του Σένγκεν, η οποία, μαζί με τα νομίσματα του ευρώ, είναι τα δύο ισχυρότερα σύμβολα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Και το βασικότερο: Η Γαλλία, καλώς ή κακώς, θα καθορίσει εκ των πραγμάτων -μαζί με το Βερολίνο- τη γραμμή άμυνας της Ευρώπης απέναντι στην κρίση.

Δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από την Interactive και την CSA δείχνουν ότι ο Ν. Σαρκοζί ανακάμπτει: σε αμφότερες ο Ολάντ προηγείται πλέον μόλις με 53 %, χάνοντας δυο ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη Απριλίου. Στο συν 2 % ο νυν πρόεδρος, που συγκεντρώνει 47%. Επίσης, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Opinion Way πριν και μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων την Τετάρτη, ο Ολάντ έχει υποχωρήσει στο 52,5 % ενώ ο Σαρκοζί ανέβηκε αντίστοιχα στο 47,5 % μειώνοντας τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του στις πέντε μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ. Αρνήθηκε ωστόσο να προτείνει και στους υποστηρικτές του να πράξουν το ίδιο. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο ίδιος είχε λάβει το 9% των ψήφων.

«Δεν υπήρξε καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση μεταξύ μας» έσπευσε να διευκρινίσει ο Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ανακοίνωση Μπαϊρού. «Με κανένα τρόπο δε θεωρώ την ψήφο αυτή ως προσχώρηση. Είναι η επιλογή ενός ανεξάρτητου πολιτικού, ενός ελεύθερου πολίτη» υπογράμμισε.

Διευκρίνιση αναγκαία και λόγια προσεκτικά, που απευθύνονται κυρίως στους ψηφοφόρους του Αριστερού Μετώπου για να μην τρομάξουν θεωρώντας ότι υπήρξαν μυστικές υποσχέσεις και συμφωνίες με το Κέντρο.
Είναι σημαντικό για τον Ολάντ να εξασφαλίσει το μάξιμουμ του 11,1% των ψηφοφόρων του Μελανσόν, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες που ορισμένοι δημοσκόποι διαπιστώνουν κάποιες διαρροές από το Αριστερό Μέτωπο.
Έτσι ερμηνεύουν τη συρρίκνωση κατά μισό πόντο της διαφοράς από το Σαρκοζί. ( 52,5% έναντι 47,5% σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που έγινε πριν την ανακοίνωση Μπαϊρού).

Στα μίντια η απόφαση Μπαϊρού χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική», αφού από την ίδρυση του Κέντρου επί Ζισκάρ ντ’Εσταίν το 1978, βρισκόταν πάντα στο δεξί στρατόπεδο. Έτσι, η ψήφος στον Ολάντ θεωρείται σήμερα «κεραυνός εν αιθρία» και προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων.

Νωρίς το πρωί ο ίδιος ο Σαρκοζί μίλησε για «ασυνέπεια», «πράξη ενός πολιτικού», συμπλήρωσε ειρωνικά, «που μέσα σε μία πενταετία κατάφερε να χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του χωρίς να έχει κυβερνήσει», είπε αναφερόμενος στο 18% του Κέντρου το 2007. Ο ίδιος εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα κριθεί στο νήμα. Ελπίζει δε, στη συσπείρωση των δύο ημερών που απομένουν για να αποσπάσει τη νίκη.

Μετά την εξέλιξη αυτή τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για το νυν πρόεδρο. Για να πετύχει την απόλυτη ανατροπή, ο Ν. Σαρκοζί θα πρέπει να πείσει τώρα την πλειονότητα των ψηφοφόρων του Μπαϊρού, καθώς και το 80 % των ψηφοφόρων της Μαρίν Λεπέν, η οποία επίσης αρνήθηκε να στηρίξει ανοιχτά τον Ν. Σαρκοζί.

Η Μέρκελ προετοιμάζεται για νίκη Ολάντ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η διαφαινόμενη νίκη Ολάντ στη Γαλλία δε φαίνεται να προκαλεί πλέον ανησυχία στη γερμανική κυβέρνηση. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Α. Μέρκελ θα προτιμούσε να κερδίσει τις εκλογές ο Ν. Σαρκοζί. Ωστόσο, όπως εκτιμάται στην καγκελαρία, εάν κερδίσει ο Ολάντ, θα καλλιεργηθεί πολύ σύντομα ένα καλό κλίμα συνεργασίας. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών άλλωστε έχει προαναγγείλει ότι θα επισκεφτεί το Βερολίνο αμέσως μετά τις εκλογές και αυτό παρότι δεν έγινε δεκτός από την γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια του γαλλικού προεκλογικού αγώνα.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τον Φρανσουά Ολάντ «πραγματιστή» αναφέρει η SZ. Όπως εκτιμούν γερμανοί διπλωμάτες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο πεδίο της γαλλογερμανικής συνεργασίας, ο σοσιαλιστής δεν πρόκειται να χαράξει νέα πολιτική. Αυτό προκύπτει από πρωτόκολλο συνομιλιών των διπλωματών με συνεργάτες του Ολάντ. Ο τελευταίος φέρεται να είναι διατεθειμένος για μια «ρεαλιστική λύση» στο θέμα του δημοσιονομικού συμφώνου. Έχει συγκεκριμένες προτάσεις για αναμόρφωση του συμφώνου, «που θα μπορούσαν να συζητηθούν ανεπισήμως με το Βερολίνο». Στόχος του Ολάντ, η προσθήκη αναπτυξιακών μέτρων. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Η γερμανίδα καγκελάριος επιδεικνύει συμβιβαστική διάθεση, σύμφωνα το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Γάλλοι υποψήφιοι που πήγαν στο β΄γύρο

Το 50% των Γερμανών θέλει Σαρκοζί – Πάνω απο τους μισούς υποστηρίζουν την πολιτική Μέρκελ

Όλοι οι άνθρωποι των προέδρων – Τα πρόσωπα «κλειδιά» για Ολαντ-Σαρκοζί

Όσο έδαφος κι αν χάνει ο Ολάντ, ο Σαρκοζί δε… βγαίνει – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τι τάζουν Ολάντ και Σαρκοζί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε