Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Γερμανία γιορτάζει τα 20 χρόνια απο την ενοποίησή της

Με σειρά επίσημων τελετών αλλά και γιορτών για τους πολίτες η Γερμανία τιμά την 20 επέτειο της επίσημης ενοποίησης της χώρας.

Η κεντρική τελετή παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας πραγματοποιήθηκε στη Βρέμη που φιλοξενεί φέτος τις τελετές εορτασμού, καθώς το κρατίδιο έχει το τρέχον έτος την εκ περιτροπής προεδρία στο Μπούντεσρατ, το Συμβούλιο των ομόσπονδων κρατιδίων.

Μετά την πανηγυρική δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Βρέμης ακολούθησε η κεντρική ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος εξήρε τη «διάθεση για αλλαγή» που έδειξαν οι Ανατολικογερμανοί, ως «υπόδειγμα και σήμερα για όλους τους πολίτες της χώρας». Με το βλέμμα στους ξένους που ζουν στη Γερμανία, ο κ.Βουλφ κάλεσε τους Γερμανούς να είναι ανοιχτοί σε ανθρώπους με άλλο πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο. Ήταν ο πρώτος λόγος που εκφωνεί ο κ.Βουλφ ως νέος πρόεδρος της δημοκρατίας και αναμενόταν με ενδιαφέρον η αναφορά του στην άκρως επίκαιρη συζήτηση στη Γερμανία για τους αλλοδαπούς και την ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνεχάρησαν τη Γερμανία για την επέτειο της ενοποίησης.  Στη Φραγκφούρτη βρέθηκε σήμερα ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία. Σε σχετική τελετή υπογράμμισε το ιδιαίτερο ρόλο των λαών, και κυρίως» του γερμανικού και του ρωσικού λαού, που καθόρισαν με τη στάση τους τις εξελίξεις» πριν μία 20ετία.

Παράλληλα με τις επίσημες τελετές για την επέτειο της ενοποίησης, διοργανώνονται και γιορτές για τους πολίτες. Η ροκ τραγουδίστρια Νένα ενθουσίασε το βράδυ του Σαββάτου με τη συναυλία της στη Βρέμη, ενώ αντίστοιχη γιορτή οργανώνεται την Κυριακή το βράδυ στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Στη Βρέμη πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση αντιπάλων της ενοποίησης, περίπου 2000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε