Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Η Μέρκελ κλείνει την πόρτα στον Ερντογάν – “Δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία”

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Εκείνος μιλάει για “ναζιστική Ευρώπη”, εκείνη του κλείνει την πόρτα. Ο λεκτικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Τουρκία στην Ευρώπη καλά κρατεί και μένουν πολλά επεισόδια ακόμη να δούμε. Στο τελευταίο από αυτά, η Γερμανία χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο ανεπιθύμητο!

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια όταν συνέκρινε την τρέχουσα κυβέρνηση της Γερμανίας με τους ναζί και δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη χώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ δηλαδή, Φόλκερ Μπουφιέ.

«Αρκετά», τόνισε ο Μπουφιέ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης. «Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF.

Τα γερμανικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να επισκεφθεί τη Γερμανία μέσα στον Μάρτιο για να ζητήσει τη στήριξη του 1,4 εκατομμυρίου Τούρκων ψηφοφόρων που ζουν εκεί στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Ο Μπουφιέ επεσήμανε ότι μια τέτοια επίσκεψη θα προκαλούσε προβλήματα ασφαλείας. «Κάποιος που μας προσβάλει με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να περιμένει ότι θα συγκεντρώσει χιλιάδες αστυνομικούς για να τον προστατεύσουν».

Προς το παρόν πάντως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για επίσκεψη του Ερντογάν.

Ο Ράινερ Χάζελοφ, ένα άλλο μέλος του CDU και πρωθυπουργός της Σαξονίας- Άνχαλτ, κάλεσε το Βερολίνο να απαγορεύσει τέτοιου είδους επισκέψεις. «Κάθε ηγέτης που επιθυμεί να συζητήσει κάτι μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος ως καλεσμένος και θα είναι ευπρόσδεκτος βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου, όμως αυτό δεν περιλαμβάνει την πραγματοποίηση προεκλογικής εκστρατείας, και κυρίως όχι από ανθρώπους που μας κατηγορούν ως έθνος», τόνισε ο Χάζελοφ σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Welt.

«Αυτοί που μας συγκρίνουν με τους ναζί δεν είναι ευπρόσδεκτοί. Δεν είναι αποδεκτό», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν θα πρέπει να αφήνει τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις επισκέψεις Τούρκων πολιτικών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο δε Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν μιλώντας στη Bild, τόνισε ότι οι προοπτικές της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ θα είναι «ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές», αν δεν αλλάξει πορεία και δεν πάψει να απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Χαν δήλωσε ότι η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της σχετικά με «τις ολοένα και αυξανόμενες αυταρχικές τάσεις του προέδρου Ερντογάν».«Οι απειλές δεν είναι ο τρόπος να γίνεται πολιτική. Καθιστούν αδύνατο τον λογικό διάλογο», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε