Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 17 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η Moody's απειλεί με υποβάθμιση και τις ΗΠΑ

Η Moody's απειλεί με υποβάθμιση και τις ΗΠΑ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.06.2011 | 07:15
Πρώτη δημοσίευση: 03.06.2011 | 07:15

Μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Moody's έχει βάλει στο στόχαστρο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις απειλεί με υποβάθμιση.

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβιβάσει την δανειοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν πολιτικοί της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του επιπέδου του εθνικού χρέους της χώρας.
 
Κατά την Moody’s, oi πολιτικές διενέξεις γύρω από το θέμα του χρέους και των κρατικών δαπανών έχουν υπερβεί κάθε προσδοκία.
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ύψος του Αμερικανικού χρέους είναι γύρω στα 14.3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά το όριο αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί. Εάν λοιπόν το Κογκρέσο δεν αποφασίσει να αυξήσει το όριο του χρέους, τότε το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει νέα ομόλογα για την χρηματοδότηση του χρέους.
 
Οι περισσότεροι από τους δημοκρατικούς συμμάχους του Μπαράκ Ομπάμα στο Κογκρέσο θέλουν να αυξηθεί το όριο του δανεισμού. Αλλά οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τέτοια αύξηση παρά μόνον εάν υπάρξει παράλληλα και συμφωνία για δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών.
 
Οι δύο πλευρές έχουν μέχρι τις 2 Αυγούστου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Τυχόν υποβιβασμός της δανειοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση, από μέρους των δανειοδοτών της χώρας, του επιτοκίου που ζητούν για τα δάνεια προς αποπληρωμή του χρέους. Κάτι τέτοιο, με την σειρά του, θα καθιστούσε την αποπληρωμή των δανείων ακόμα πιο δαπανηρή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Την Πέμπτη επίσης, στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε ελαφρά την περασμένη εβδομάδα. Άλλη έκθεση έδειξε ότι η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων αυξήθηκε κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου, αλλά η αύξηση ήταν μικρότερη από εκείνη που είχε παρατηρηθεί στους τελευταίους μήνες του 2010.
 
 
Νέο χτύπημα υποβάθμισης από τη Moody's - Βλέπει χρεοκοπία τα επόμενα 5 χρόνια
   Διαδώστε αυτό το άρθρο