Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων προτεραιότητα για την ΕΕ

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων προτεραιότητα για την ΕΕ
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 04.07.2010 | 17:03
Πρώτη δημοσίευση: 04.07.2010 | 16:53

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και την Τρίτη περιοδεία στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Η κατάσταση στην περιοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Βαν Ρόμπεϊ με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ στη Λιουμπλιάνα.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η χώρα του οποίου, το Βέλγιο, ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. παραμένει προτεραιότητα της Ένωσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η ενσωμάτωση της περιοχής στην Ε.Ε. είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στο συγκεκριμένο χώρο.

Η επίσκεψη του κ. Βαν Ρόμπεϊ στο Ζάγκρεμπ πραγματοποιείται μετά την πρόσφατη ενταξιακή διάσκεψη Κροατίας - ΕΕ, κατά την οποία άνοιξαν τα τρία τελευταία κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το Ζάγκρεμπ ελπίζει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2011.

Η Σερβία αναμένει να εξασφαλίσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και η προοπτική αυτή ενισχύθηκε τον Ιούνιο με την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ε.Ε. να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης με τη Σερβία, αφού είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με το γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Tags: ΒΕΛΓΙΟ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο