Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

«Ημέρα οργής» στην Αίγυπτο – Δυο νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Κάτω ο Μουμπάρακ» ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Καϊρο, Αλεξάνδρεια και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. Δυο νεκροί σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό.

Οι Αιγύπτιοι πήραν τη σκυτάλη από τους Τυνήσιους και τους Αλγερινούς, ονόμασαν τις κινητοποιήσεις τους «ημέρα οργής», ζήτησαν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ και λύσεις για να βγει η χώρα από τη φτώχεια.
Δακρυγόνα και επεισόδια στο Κάιρο - ΦΩΤΟ REUTERS
Μόνο που οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν από βίαια επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς. Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Σουέζ και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα πτώματα των δυο άτυχων διαδηλωτών έφεραν τραύματα από πλαστικές σφαίρες άλλες πηγές ωστόσο ανέφεραν ότι τα αίτια του θανάτου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τους περίπου 20.000 διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεκάδες άνθρωποι ήταν αιμόφυρτοι στους δρόμους ενώ άλλοι είχαν πέσει αναίσθητοι στο δρόμο.
Χιλιάδες κόσμου ζήτησε την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ - ΦΩΤΟ REUTERS
Στη Μαχάλα, μια πόλη βόρεια του Καΐρου, γνωστή για τα υφαντουργεία της, οι διαδηλωτές κρατούσαν τεράστια πορτρέτα του Μουμπάρακ και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, ζητώντας την ανατροπή του.

Σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε