Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιράν-προεδρικές εκλογές: Εμπραχίμ Ραϊσί, ο συντηρητικός ιερωμένος “υπερασπιστής των φτωχών”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, βασικός αντίπαλος του νυν προέδρου Χασάν Ροχανί και επίσης υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Παρασκευής, είναι ένας συντηρητικός ιερωμένος, συνεργάτης του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, ο οποίος δηλώνει ότι είναι «υπερασπιστής των φτωχών».

Ο 56χρονος Ραϊσί, με το αυστηρό παρουσιαστικό, γεννήθηκε στην ιερή πόλη της Μασάντ στο βορειοανατολικό Ιράν. Ανερχόμενο πρόσωπο του θρησκευτικού καθεστώτος, ο Ραϊσί είναι γνήσιο προϊόν του συντηρητικού συστήματος. Φορά πάντα ένα μαύρο τουρμπάνι στο κεφάλι, σημάδι ότι είναι ένας “seyyed”, απόγονος δηλαδή του Προφήτη αλλά επίσης, σύμφωνα με τη βιογραφία του, απόγονος του Ιμάμη Χουσέιν, τρίτου διαδόχου του Μωάμεθ, που τιμάται από τη μουσουλμανική πλειοψηφία των σιιτών του Ιράν.

Ο Ραϊσί απευθύνεται στους ψηφοφόρους των λαϊκών και λιγότερων προνομιούχων τάξεων στους οποίους υπόσχεται την αύξηση των άμεσων ενισχύσεων, τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας ανά έτος και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
“Απέναντι στην ‘ολιγαρχία’, εγώ εκπροσωπώ τους εργάτες, τους αγρότες, τις άπορες γυναίκες”, δηλώνει ο Ραϊσί.
Η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά στο Ιράν τα τελευταία χρόνια, από 10,5% που ήταν το 2013, σήμερα βρίσκεται στο 12,5%, δηλαδή περισσότεροι από 3,3 εκατ. άνθρωποι, ενώ η ανεργία των νέων αγγίζει το 27%.
Ο Ραϊσί προτείνει να τριπλασιαστεί η βοήθεια προς τους πιο φτωχούς, η οποία σήμερα είναι 455.000 ριάλ, δηλαδή 12 δολάρια.

Ο ιερωμένος δεν αμφισβητεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά, κατηγορεί όμως την κυβέρνηση Ροχανί, στη διάρκεια της θητείας της οποίας επιτεύχθηκε η συμφωνία, ότι στάθηκε «πολύ αδύναμη» στις διαπραγματεύσεις, έκανε πολλές παραχωρήσεις, χωρίς παράλληλα να αποκομίσει τα αντίστοιχα οφέλη. «Θα εξαργυρώσω την επιταγή της συμφωνίας», λέει χαρακτηριστικά.

Το 2016, ο Ραϊσί τέθηκε επικεφαλής του ισχυρού Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Astana Qods Ravi». Το ίδρυμα αυτό διευθύνει στη Μασάντ το μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά, όγδοου διαδόχου του προφήτη, σύμφωνα με τους σιίτες, και κατέχει πολλές κατασκευαστικές εταιρίες και υπηρεσίες, τεράστια εργοστάσια, γεωργικές εκτάσεις και εκτάσεις σε όλη τη χώρα.
Προηγουμένως, ο Ραϊσί εργαζόταν για πάνω από δύο δεκαετίες στους κόλπους του ισχυρής δικαστικής εξουσίας του Ιράν, που ελέγχεται από τους συντηρητικούς ιερωμένους.
Μεταξύ 1985 και 1988 εργάσθηκε ως αναπληρωτής εισαγγελέας του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντικαθεστωτικοί φυλακίσθηκαν και εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, κρατούμενοι εκτελέστηκαν, στο τέλος του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Οι μεταρρυθμιστές τον επικρίνουν δηλώνοντας ότι θα είναι απρόθυμος να κάνει πιο φιλελεύθερη την κοινωνία και ότι δεν έχει αρκετή εμπειρία για να κυβερνήσει τη χώρα.
Επίσης φαίνεται απίθανο ο Ραϊσί να εργαστεί για την απελευθέρωση των Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί και Μεχντ Καρουμπί, ηγετών των μεταρρυθμιστών οι οποίοι το 2009 είχαν αμφισβητήσει την επανεκλογή του σκληροπυρηνικού λαϊκιστή προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

Τον κατηγορούν επίσης ότι τάσσεται υπέρ των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Εκείνος απαντώντας ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο εξηγεί ότι η σύζυγός του είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου.
Εξάλλου και οι δύο του κόρες κατέχουν πανεπιστημιακά πτυχία. Η μία κόρη είναι πτυχιούχος κοινωνικών και κορανικών επιστημών και η άλλη πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής από το έγκριτο Πανεπιστήμιο «Σαρίφ» της Τεχεράνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε