Κόσμος

Ρωσία: Εκτόξευσε αριθμό ρεκόρ 479 drones στην Ουκρανία και προωθεί «ζώνη ασφαλείας» στο Ντνιπροπετρόφσκ

Ο «συναγερμός» στην Πολωνία λόγω της ρωσικής επίθεσης και η στρατηγική σημασία της ουκρανικής περιφέρειας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία επιτέθηκε χθες βράδυ Κυριακή (08.06.2025) στην Ουκρανία με συνολικά 579 drones, τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την έναρξη του πολέμου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (09.06.2025) η Ουκρανία, το μπαράζ επιδρομών με drones που εξαπέλυσε η Ρωσία, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες ζημιές σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο δυτικό τμήμα της χώρας που ήταν ένας από τους κύριους στόχους της.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε 460 drones και 19 από τους 20 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας στην ανακοίνωσή της.

«Ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας ήταν ο κύριος στόχος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούριι Ίχνατ.

«Το κύριο πλήγμα έχει στόχο… ένα από τα επιχειρησιακά αεροδρόμια. Υπάρχουν κάποια χτυπήματα”, είπε ο Ίχνατ στην ουκρανική τηλεόραση χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ζημιές.

«Συναγερμός» στην Πολωνία

Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην πόλη Ντούμπνο, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, δήλωσαν οι  ουκρανικές περιφερειακές αρχές.

Πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη ενεργοποιήθηκαν νωρίς σήμερα προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πολωνικού εναέριου χώρου, ανέφεραν οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως η επίθεση ήταν άλλο ένα πλήγμα που πραγματοποιήθηκε σε απάντηση των επιθέσεων του Κιέβου σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις αυτό τον μήνα, προσθέτοντας πως επλήγησαν «όλες οι εγκαταστάσεις που είχαν καθοριστεί».

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο και άλλου εδάφους στην κεντροανατολική περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ, όπου το Κρεμλίνο είπε ότι οι μάχες αποσκοπούν εν μέρει στη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης».

Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας ότι τα ρωσικά στρατεύματα «συνέχισαν να προωθούνται στα βάθη της άμυνας του εχθρού» και μεγάλωσαν την περιοχή του εδάφους του Ντνιπροπετρόφσκ την οποία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Η σημασία του Ντνιπροπετρόφσκ

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη προωθούμενη στο Ντνιπροπετρόφσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους: «Χωρίς αμφιβολία είναι μέρος αυτού».

Η ρωσική επίθεση εκεί είναι αξιοσημείωτη επειδή το Ντνιπροπετρόφσκ δεν είναι μία από τις πέντε περιφέρειες της Ουκρανίας, της Κριμαίας και άλλων τεσσάρων περιφερειών στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, που η Ρωσία έχει πει προηγουμένως ότι είναι τμήμα του ρωσικού εδάφους.

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (Institute for the Study of War) που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέφερε πως σκοπός της ώθησης της Ρωσίας στο Ντνιπροπετρόφσκ θα μπορούσε να είναι να αποκόψει τις γραμμές επικοινωνίας και εφοδιασμού της Ουκρανίας στα στρατεύματά της στην περιφέρεια Ντονέτσκ, περισσότερο ανατολικά.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως η επίθεση στο Ντνιπροπετρόφσκ δείχνει πως αν η Ουκρανία δεν θέλει να αποδεχθεί την πραγματικότητα των εδαφικών κερδών της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι δυνάμεις της Μόσχας θα προωθηθούν περαιτέρω επί του εδάφους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «στοπ» του Ερντογάν στο μυστικό σχέδιο ΗΠΑ και Ισραήλ για το Ιράν: Ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους Κούρδους για να μπουν στην Τεχεράνη
Το σχέδιο που εξεταζόταν, προέβλεπε, σύμφωνα με την Telegraph, τη συμμετοχή μαχητών και από τις έξι παρατάξεις των Ιρανών Κούρδων, οι οποίοι, αφού περνούσαν στο Ιράν, θα προμήθευαν με όπλα Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τον κίνδυνο για τους άνω των 60 ετών
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι προηγούμενες μελέτες υποτίμησαν πολύ τους κινδύνους που διατρέχουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς βασίστηκαν σε δεδομένα που σήμερα είναι εν μέρει ξεπερασμένα
Ζέστη
Βίντεο σοκ από ένοπλη επίθεση σε λύκειο στις Φιλιππίνες – Σκοτώθηκε μαθητής, αυτοκτόνησε ο δράστης
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως μαθητής πήγε στο σχολείο έχοντας μαζί του «πιστόλι και τουφέκι» κι άνοιξε πυρ μέσα σε αίθουσες, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, προτού στρέψει όπλο στον εαυτό του
Η στιγμή της επίθεσης