Κυριακή, 19 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ισλαμιστές δημοσίευσαν βίντεο με έξι ομήρους «δυτικών» χωρών – Μακρόν: θα τους εξαλείψουμε

Ισλαμιστές δημοσίευσαν βίντεο με έξι ομήρους «δυτικών» χωρών – Μακρόν: θα τους εξαλείψουμε

Iσλαμιστές μαχητές που δρουν στο Μαλί έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που φέρεται ότι εικονίζει έξι ομήρους «δυτικών» χωρών. Η δημοσίευση αυτού του υλικού έγινε λίγο πριν από την περιφερειακή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στην και στην οποία συμμετέχει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

Ένας αφηγητής που μιλάει στα αγγλικά λέει πως στο 17λεπτο βίντεο εμφανίζονται όμηροι από τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Κολομβία, την Αυστραλία, τη Ρουμανία και την Ελβετία. Το βίντεο φέρει την ονομασία της μαχητικής οργάνωσης JNIM, η οποία συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εικόνων ούτε το πότε βιντεοσκοπήθηκαν.

Σχετικά με την Γαλλίδα όμηρο, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «θα αφιερώσει όλη την ενέργειά της στην προσπάθεια να εξαλείψει» τους υπευθύνους.

Η όμηρος είναι η Σοφί Πετρονέν, η οποία απήχθη τον Δεκέμβριο στην πόλη Γκάο του Μαλί.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως μέσα σε μερικές εβδομάδες θα είναι «επιχειρησιακή» η δυτικοαφρικανική περιφερειακή δύναμη που θα αναλάβει να καταπολεμήσει τους μαχητικούς ισλαμιστές και τους εγκληματίες στην περιοχή του Σαχέλ.

 

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου έγιναν Ο γάλλος μετά τη σύνοδο κορυφής με τους προέδρους του Τσαντ, του Μαλί, της Μαυριτανίας, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα, δηλαδή της Ομάδας των 5 του Σαχέλ (G5 Sahel) η οποία θα δημιουργήσει αυτή την πολυεθνή δύναμη που θα επιχειρεί παράλληλα με τις αποστολές της Γαλλίας και του ΟΗΕ στην περιοχή.

Σχετικά με τον Ρουμάνο όμηρο, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε πως είναι ο Ιούλιαν Γκέργκουτ και είχε απαχθεί τον Απρίλιο 2015 από ένα ορυχείο στην Μπουρκίνα Φάσο.

Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε πως γνωρίζει για το βίντεο και ζήτησε την απελευθέρωση του Ελβετού πολίτη. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε