Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ξανά στην φυλακή ο πιο διάσημος ισραηλινός επιστήμονας

Ξανά στην φυλακή ο πιο διάσημος ισραηλινός επιστήμονας
O Μόρντεχαϊ Βανούνου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.12.2009 | 13:54
Πρώτη δημοσίευση: 29.12.2009 | 13:54

'Ενας άνθρωπος που έχει γράψει την δική του ιστορία στο Ισραήλ, ο Μορντεχαϊ Βανούνου,

συνελήφθη και πάλι γιατί είχε επαφές με ξένους, κάτι που του έχει απαγορευθεί  αφότου αποκάλυψε λεπτομέρειες του ισραηλινού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος.

  Ο Μορντεχάι Βανούνου, 54 ετών, έχει μείνει στη φυλακή 18 χρόνια για κατασκοπεία αφού αποκάλυψε πυρηνικά μυστικά του εβραϊκού κράτους στη λονδρέζικη κυριακάτικη εφημερίδα "The Sunday Times", η οποία και τα δημοσίευσε.

Πρώην μηχανικός του πυρηνικού σταθμού της Ντιμόνα (νότιο Ισραήλ) αποφυλακίσθηκε τον Απρίλιο του 2004 και έκτοτε του έχουν απαγγελθεί από τη δικαιοσύνη τουλάχιστον 21 κατηγορίες για παραβίαση των περιορισμών της ελευθερίας του, που τού έχουν επιβληθεί.

Στο Βανούνου έχει απαγορευθεί να εγκαταλείψει την ισραηλινή επικράτεια ή να έρθει σε επαφή με ξένους, κυρίως δημοσιογράφους, χωρίς προηγούμενη άδεια από τις αρχές.

 Το Ισραήλ ουδέποτε παραδέχθηκε πως έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα. Αρνείται να υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να δεχθεί τον έλεγχο του σταθμού της Ντιμόνα, που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 στην έρημο Νεγκέβ με τη βοήθεια της Γαλλίας.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο