Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Καγκελάριος Αυστρίας: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Τουρκία πως “δεν είσαστε υποψήφιοι προς ένταξη”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείεται για οικονομικούς λόγους, εκτιμά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeinen Zeitung”, στην οποία τονίζει χαρακτηριστικά πως “η Ευρώπη, για καθαρά οικονομικούς λόγους, δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει την ένταξη της Τουρκίας”.

Προσθέτει δε ότι, ως εκ τούτου και επίσης για λόγους που συνδέονται με τη δημοκρατία, είναι νόμιμο να ειπωθεί ξεκάθαρα στο καθεστώς στην ‘Αγκυρα: “απλά δεν είσαστε υποψήφιοι προς ένταξη”.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει πως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “η Τουρκία έχει υπερβεί σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές”, η συμπεριφορά της απέναντι σε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε δημοσιογράφους και βουλευτές συνιστά “μία πράξη δικτατορικής βίας” και αυτά η Ευρώπη ως κοινωνία αξιών δεν επιτρέπεται να τα ανέχεται.

“Κάποτε τίθεται θέμα αξιοπιστίας. Πληρώνουμε στην Τουρκία πάνω από τρία δισεκατομμύρια σε ενταξιακή βοήθεια. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε για την υλοποίηση δομών κράτους δικαίου και να βιώνουμε ότι συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε στους Γερμανούς και Αυστριακούς φορολογούμενους”, τονίζει ο Κρίστιαν Κερν στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, κρατώντας ιδιαίτερα αυστηρή στάση απέναντι στις εκκαθαρίσεις, τις διώξεις και την καταπίεση που ακολούθησαν την περυσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και απέναντι στην εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο, έχει τονίσει με κάθε σαφήνεια και στο παρελθόν πως δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο ίδιος έθετε, ενόψει και των από τότε προθέσεων του Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής, θέμα αναστολής της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, ζητώντας μάλιστα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε