Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Και τώρα τι γίνεται κ. Στρος Καν;

REUTERS
Είχε πάντα την δημοσιότητα που ήθελε. Όμως σίγουρα αυτή που είχε τους τελευταίους μήνες σίγουρα θα ήθελε να την διαγράψει. Ή μήπως όχι.
Απαλλαγμένος από τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, ο Ντομινίκ Στρος-Καν ενδέχεται να επιστρέψει στη Γαλλία μέσα σε λίγες ημέρες, όμως δεν θα τύχει υποδοχής ήρωα, αν κρίνει κανείς από τα άρθρα των εφημερίδων και τις επιφυλακτικές δηλώσεις των σοσιαλιστών συντρόφων του.
 
Ο DSK ενδέχεται να επιστρέψει στη Γαλλία νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα, αφού επισκεφθεί, όπως έχει δηλώσει, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον, από τη γενική διεύθυνση του οποίου παραιτήθηκε ατιμωτικά μετά τη διατύπωση των κατηγοριών εναντίον του. Ομως οι γαλλικές εφημερίδες επικέντρωναν χθες στο στίγμα που έχει υποστεί η δημόσια εικόνα του από τη σεξουαλική επαφή των 9 λεπτών που είχε με την καμαριέρα στο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.
 
Παράλληλα οι πολιτικοί σύμμαχοί του φαίνονται απρόθυμοι να προβούν σε εικασίες για τα σχέδιά του. «Μακράν της αθώωσης, ο DSK θα πρέπει τώρα να ζήσει, σαν ένα άλλο είδος καταδίκης, με το βλέμμα υποψίας της κοινής γνώμης», έγραψε ο Ιβ Τρεάρ στη συντηρητική «Λε Φιγκαρό». Η αριστερή «Λιμπερασιόν» είχε τίτλο «Μια απαλλαγή αλλά τρία βαρίδια», αναφερόμενη στις τρεις ανοικτές προσφυγές εις βάρος του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Στη Βρετανία, η αριστερή «Γκάρντιαν» ήταν κατηγορηματική στο κύριο άρθρο της: μια επιστροφή του Ντομινίκ Στρος-Καν στην πολιτική «θα ατίμαζε τη γαλλική Αριστερά», έγραψε η βρετανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως «ένας Μπερλουσκόνι είναι αρκετός».
 
Μεταξύ των Σοσιαλιστών συντρόφων του, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ προσπάθησε να αλλάξει θέμα όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους να μιλήσει για τον Στρος-Καν. «Δεν θέλω να κάνω σχόλιο. Δεν θα συζητήσω τις μελλοντικές δραστηριότητές του», δήλωσε. Παρατηρητές λένε πως ο Στρος-Καν, πρώην φαβορί του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, μπορεί να δημιουργήσει τώρα προβλήματα στο κόμμα αν αναμειχθεί στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη, τον Οκτώβριο, του προεδρικού υποψήφιου των Σοσιαλιστών. «Θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα γι’ αυτούς. Η κατάσταση θα είναι πολύ άβολη», δήλωσε ο Ντομινίκ Ρενιέ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.
 
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί άραγε ακόμη να διαδραματίσει ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή; Πρέπει να το κάνει; Και εξακολουθεί να το θέλει; Οι ερωτήσεις αυτές τίθενται από πολλούς στη Γαλλία, όμως την απάντηση μπορεί να δώσει μόνον ο ίδιος ο DSK.
 
Ουδείς βλέπει τον Στρος-Καν να επιστρέφει στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς αυτή έχει ήδη αρχίσει και το πρώην φαβορί των δημοσκοπήσεων κουβαλάει πλέον μια μπάλα καταδίκου πολλών τόνων, σημειώνει το γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομπζερβατέρ». Ολοι οι ειδικοί του στροσκανισμού τον βλέπουν πάντως να διαδραματίζει ρόλο εμπειρογνώμονα και υπογραμμίζουν ότι το ατού του – και το μοναδικό χαρτί που έχει να παίξει — είναι η ιδιότητά του ως οικονομολόγου στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Ο καθηγητής Στρος – Καν θα μπορούσε να αρχίσει να ανακάμπτει και να τίθεται στην υπηρεσία της επίλυσης της κρίσης του χρέους – και μάλιστα ως στρατευμένος, ως άνθρωπος της αριστεράς που ανέκαθεν ήταν.
 
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ πιστεύει ότι ο DSK μπορεί να επιστρέψει όχι στην προεδρική κούρσα, αλλά ως άνθρωπος επιρροής, ίσως και ως πρωθυπουργός σε μια νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση. Το νέο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Σοσιαλιστών, ο Φρανσουά Ολάντ, έχει υπαινιχθεί πως αν κερδίσει στις προεδρικές του 2012, ο Στρος- Καν ενδέχεται να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο. Ανάλογα αισθήματα έναντι του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έχει εκφράσει και η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Μαρτίν Ομπρί, στενή φίλη του Στρος-Καν και επίσης υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός της.
 
Σ’ αυτό που συμφωνούν πάντως οι γάλλοι παρατηρητές είναι πως τους τρεις τελευταίους μήνες ο Δημοκρατικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς έκανε περισσότερα για την ενίσχυση του δεξιού γαλλικού κυβερνώντος κόμματος Ενωση για Ενα Λαϊκό Κίνημα (UMP) απ’ ό, τι οποιοδήποτε από τα στελέχη αυτού του τελευταίου
 
 
 
Πηγή: Τα Νέα
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε