Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές ότι η Αθήνα υποκίνησε την μετακίνηση των προσφύγων πέρα από τα σύνορα!

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές ότι η Αθήνα υποκίνησε την μετακίνηση των προσφύγων πέρα από τα σύνορα!

– Για «μαζική και οργανωμένη» προσπάθεια προώθησης προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ από την Αθήνα, έκανε λόγο ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών
– Κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια
– Πρόστιμο και απαγόρευση εισόδου στους φωτορεπόρτερ από τα Σκόπια
– Βάζουν wi-fi στην Ειδομένη για να ενημερώνονται οι πρόσφυγες…
– Στην περιοχή μεταβαίνουν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Δημήτρης Αβραμόπουλος

Παγίδα; Προβοκάτσια; Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναζητήσουν την αλήθεια! Χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα αλλά με σαφείς αιχμές, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι με 4 αναρτήσεις του στο twitter αφήνει να εννοηθεί ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από χθες στα σύνορα, έχει υποκινηθεί από την χώρα μας! Και αυτό δυσκολεύει ακόμα την κατάσταση ανάμεσα στις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων και εντείνει ακόμα περισσότερο τις υποψίες για προβοκάτσια με την διανομή του φυλλαδίου που προέτρεπε τους πρόσφυγες να ακολουθήσουν συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι θα τους οδηγούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων!

Ο κ. Πόποσκι έγραψε στο twitter: «Μαζική και οργανωμένη μετακίνηση ομάδων μεταναστών να μπούν στην “Μακεδονία” μέσω παράνομων διελεύσεων». Και συνεχίζει: «Η συνέπεια είναι σαφής: ενθάρρυνση για χρήση παράνομων συνοριακών διαβάσεων με προορισμό τη Γερμανία και αλλού».

«Περισσότεροι μετανάστες σε παραγκουπόλεις στη συνοριακή γραμμή ενθαρρύνουν μόνο το λαθρεμπόριο και επιδεινώνουν την ανθρώπινη μεταχείριση», γράφει επίσης με σαφέστατη αιχμή για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και καταλήγει: «Μόνο μια ενιαία και ανθρώπινη απάντηση της ΕΕ μπορεί να αποτρέψει το λαθρεμπόριο των μεταναστών να γίνει καθημερινή ρουτίνα για κάθε χώρα στη Διαδρομή». 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ TWEETS

 

Κυρίτσης: Δεν υπάρχει συμφωνία με τα Σκόπια

«Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών. Αν υπάρξει αίτημα από την πΓΔΜ για επανεισδοχή τους, θα την εξετάσουμε» δήλωσε o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα βρισκόταν πίσω από την απόφαση των μεταναστών για την είσοδό τους στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει, παίζει αποτρεπτικό ρόλο, απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες».

«Το να στέλνεις ανθρώπους να περάσουν ποτάμια και χειμάρρους δεν είναι καλή, ιδέα όταν είχαν πεθάνει νωρίτερα άνθρωποι στη Γευγελή» είπε ενώ συμπλήρωσε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αναλάβουν να φιλοξενήσουν μετανάστες αναλογικά. Για την φιλοξενία των προσφύγων στην Ειδομένη, σημείωσε: «Θεωρείτε ότι μάς περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα; Προτεραιότητά μας είναι να μεταφερθούν σε κέντρα οργανωμένης φιλοξενίας». O κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι θα στηθεί σύστημα Wi-Fi στην Ειδομένη, προσφορά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ανοίγουν τη νέα αραβόφωνη σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την αξιόπιστη ενημέρωσή τους.

Πρόστιμο και απαγόρευση εισόδου στους φωτορεπόρτερ

Την απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες επέβαλαν οι αρχές των Σκοπίων στους ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και ακτιβιστές που εισήλθαν στο έδαφός τους, ακολουθώντας τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εισέβαλαν παράνομα.
Οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ στον καθένα, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ τούς άφησε ελεύθερους, επιβάλλοντάς τους το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες. Συνολικά, οι Αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν χθες πάνω από 50 ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες, ακτιβιστές και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες κατά τη μαζική είσοδό τους στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Όλα όσα έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες

Πρώτα κάποιοι, οι πληροφορίες λένε παράτυποι οικονομικοί μετανάστες, μοίρασαν φυλλάδια και ξεσήκωσαν, ουσιαστικά λέγοντάς τους ψέμματα, εκατοντάδες πρόσφυγες και ύστερα έρχονται οι Σκοπιανοί που δεν επιθυμούν ούτε μιας ημέρας παραμονή των προσφύγων στο έδαφός τους.

Μετά τη συγκλονιστική τους πορεία των περίπου 8 χιλιομέτρων μέσα από λασπωμένα μονοπάτια και χειμάρρους περίπου 700 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε φράκτης.
Ως τη νύχτα, μεγάλες ομάδες προσφύγων όλων των ηλικιών, υπήρχαν από βρέφη ως υπερήλικες, περνούσαν το σημείο του χειμάρρου όπου τα νερά ήταν χαμηλά και έβγαιναν στην πλευρά των Σκοπίων.


Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία και εθελοντές ενημέρωναν ότι τα σύνορα είναι κλειστά και πως δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, εκείνοι σαν υπνωτισμένοι συνέχιζαν.

Κάποιοι επιτήδειοι, προφανώς για να μπορέσουν και οι ίδιοι να περάσουν μαζί τους και να διαφύγουν είχαν μοιράσει φυλλάδια τα οποία έλεγαν ότι μπορούν να περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο και από εκεί να κινηθούν προς τη βόρεια Ευρώπη.


Ωστόσο όπως αποδείχθηκε οι Σκοπιανοί δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να περιμένουν τη διέλευσή τους και στη συνέχεια κατά ομάδες των 100 και 200 ατόμων να τους συλλαμβάνουν και να τους οδηγούν στο μεθοριακό χωριό Μόλι όπου και κρατούνται από χθες τη νύχτα. Επί της ουσίας ο Στρατός και η Αστυνομία των Σκοπίων έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη όλων αυτών των ατόμων. Στη συνέχεια οι Σκοπιανοί σκοπεύουν να προωθήσουν μαζικά ξανά προς το ελληνικό έδαφος τους ανθρώπους αυτούς. Ουσιαστικά παρά τη συγκλονιστική και απόλυτα συμβολική τους προσπάθεια να “σπάσουν” το μπλόκο στα σύνορα οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην Ειδομένη.

Ήδη οι Σκοπιανοί έχουν προωθήσει προς την Ελλάδα δεκάδες παράτυπους μετανάστες που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα τα σύνορα. Ωστόσο για να γίνει το ίδιο με τους πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα σύνορα θα απαιτηθεί άλλη διαδικασία, καθώς στην πλειοψηφία τους αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες και το καθεστώς είναι διαφορετικό.
Παραμένει άγνωστο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Κυρίτση, εάν η χώρα θα δεχθεί την επιστροφή των ατόμων αυτών.

Επιστρέφουν, πάντως, ρεπόρτερ, φωτογράφοι και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρέθηκαν σε σκοπιανό έδαφος ακολουθώντας την πορεία των προσφύγων.

Επιστρέφουν με τα πόδια εκατοντάδες μετανάστες που δεν κατάφεραν να περάσουν τον φράκτη

Οι εικόνες είναι και σήμερα τραγικές. Είναι εκατοντάδες εκείνοι που χθες κατάφεραν να περάσουν τον χείμαρρο, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν σε έδαφος των Σκοπίων ή χάθηκαν “πέφτοντας” σε σημεία όπου υπάρχει φράκτης.
Έτσι με το πρώτο φως της ημέρας πήραν το δρόμο προς τα πίσω, θα κάνουν δηλαδή ξανά τη διαδρομή των περίπου 8 χιλιομέτρων ως την Ειδομένη. Παράλληλα είναι δεκάδες εκείνοι που εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και στρατιώτες των Σκοπίων και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν από άλλα σημεία. Άλλοι, λένε σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή ότι μεταφέρθηκαν από τους σκοπιανούς ως την περιοχή των Ευζώνων και στη συνέχεια διέσχισαν με τα πόδια τη μεθόριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε