Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μάρσαλ Μακ Λούαν: Οι σπουδές, τα αποφθέγματα και το μήνυμα στην ταφόπλακα

Μάρσαλ Μακ Λούαν: Οι σπουδές, τα αποφθέγματα και το μήνυμα στην ταφόπλακα

Το doodle σήμερα είναι αφιερωμένο στον Μάρσαλ Μακ Λούαν που “είδε” πρώτος το ίντερνετ να έρχεται στη ζωή μας. Δείτε 5 πράγματα που πρέπει να μάθετε για τον “προφήτη” του διαδικτύου.

Θεωρείται ένας από τους θεμέλιους λίθους της θεωρίας των media, με σημαντική προσφορά στον τομέα της διαφήμισης και στην βιομηχανία της τηλεόρασης. Δείτε πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για τον Καναδό καθηγητή, φιλόσοφο και διανοούμενο, Μάρσαλ Μακ Λούαν που τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle.

Σπουδές

Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1911. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και στο Κέιμπριζ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής Αγγλικών σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προτού εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του.

Η “προφητεία”

Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν ήταν μάλιστα αυτός που “προφήτευσε” την κυριαρχία των υπολογιστών, είκοσι ολόκληρα χρόνια προτού αυτοί εμφανιστούν. Το 1960 ο Μάρσαλ Μακ Λούαν υποστήριζε ότι τα Μέσα, αποτελούν προέκταση του σώματός μας, και ότι ασκούν πολύ ισχυρή επιρροή πάνω μας. Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης όπως η τηλεόραση και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όπως έλεγε, θα μας απελευθερώσουν από την εξάρτηση από τα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης.

Αποφθέγματα

«Είμαι εναντίον όλων των εφευρέσεων, όλων των αλλαγών, όμως αποφασισμένος να καταλάβω αυτό που συμβαίνει», δήλωνε χαρακτηριστικά ο Μάρσαλ Μακ Λούαν το 1966. Το άλλο του απόφθεγμα “τα εργαλεία είναι απλά προεκτάσεις των χεριών” ουσιαστικά το συμπληρώνει.

Ο θάνατός του

Η επιρροή του άρχισε να μειώνεται στις αρχές του ’70. Το 1979 υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, που επηρέασε καθοριστικά την ικανότητα ανάγνωσης και ομιλίας. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1980, ο μεγάλος διανοητής έφυγε από τη ζωή, πεθαίνοντας στον ύπνο του.

Το μήνυμα στην ταφόπλακα

Στην ταφόπλακά του είναι χαραγμένο το μήνυμα «Η αλήθεια θα σε απελευθερώσει» (The truth shall set you free)

Ο Μάρσαλ Μακ Λούαν και τα αποφθέγμαστα που έμειναν στην ιστορία:

  • Το μέσο είναι το μήνυμα
  • Η διαφήμιση είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης του 20ού αιώνα
  • Όλη η διαφήμιση διαφημίζει τη διαφήμιση
  • Οι διαφημίσεις είναι η σπηλαιϊκή τέχνη του εικοστού αιώνα.

Δείτε το βίντεο με το σημερινό doodle:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε