Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

«Μας περίμενε με τα χέρια ψηλά» – Στιγμή στιγμή οι δραματικές στιγμές στην Οτόγια – Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη

ΦΩΤΟ REUTERS

– Λεπτό προς λεπτό παρουσίασε η αστυνομία πως συνέλαβε τον Μπρέιβικ
– Είχε πετάξει το όπλο του και περίμενε να του περάσουν τις χειροπέδες
– Η αστυνομία δεν πίστευε τους γονείς που καλούσαν σε βοήθεια για τον Οτόγια
– Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο
– Φύλλο και φτερό κάνουν οι αστυνομικοί το μανιφέστο του Μπρέιβικ
– Πού ετοίμαζε νέο φονικό χτύπημα

Απαντήσεις τις επικρίσεις πως άργησε να ανταποκριθεί στις κλήσεις για βοήθεια στην Οτόγια επιχειρεί να δώσει η νορβηγική αστυνομία, την ώρα που έρχονται στο φως αποκαλύψεις πως όταν οι γονείς των παιδιών που βρίσκονταν στο μοιραίο νησί καλούσαν σε βοήθεια, εισέπρατταν απαξιωτικές απαντήσεις.

Σε νέα συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, η αστυνομία αναφέρθηκε λεπτομερώς στις στιγμές πριν και μετά τη σύλληψη του Μπρέιβικ. Ο οποίος φαίνεται πως δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσπαθήσει να διαφύγει. Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής θα μπορούσαν να τον έχουν τραυματίσει θανάσιμα. Αλλά, όπως είπαν, αποφάσισαν να μην το κάνουν, φοβούμενοι μήπως ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

«Ακούσαμε πυροβολισμούς και τρέξαμε στη νότια πλευρά του νησιού. Τον πλησιάσαμε στα 350 μέτρα και αρχίσαμε να του φωνάζουμε. Μόλις φτάσαμε σε ένα ανοιχτό σημείο του δάσους, τον είδαμε. Ήταν εκεί με τα χέρια πάνω απ’ το κεφάλι του. Τα όπλα του ήταν στο έδαφος, σε απόσταση 50 μέτρων. Ένας αστυνομικός τον συνέλαβε και οι υπόλοιποι τρέξαμε στα θύματα», είπε αστυνομικός που πήρε μέρος στην επιχείρηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΟΣΛΟ

Στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Οτόγια, οι αστυνομικοί τα βρήκαν… σκούρα με τις βάρκες που θα τους μετέφεραν στο νησί. Η μηχανή της μιας χάλασε και αναγκάστηκαν να αλλάξουν βάρκες. «Δεν ξέραμε που πηγαίναμε. Όταν η πρώτη ομάδα έφτασε στο νησί, συνάντησε μια ομάδα νεαρών που τους είπε πως κάποιος πυροβολούσε και τους έδειξαν προς τα που».

Οι έρευνες στη λίμνη συνεχίζονται, με τη συμμετοχή δυο πλοίων, ενώ μίνι υποβρυχίου και ενός ειδικού ερευνητικού σκάφους. Ήδη, έχουν βρεθεί προσωπικά αντικείμενα στο βυθό της θάλασσας αλλά οι έρευνες είναι δύσκολες, αφού η περιοχή στο κάτω μέρος του φιορδ είναι βαθιά και με πολύ ισχυρά ρεύματα.
Το νησί παραμένει αποκλεισμένο και μάλιστα παραμένουν εκεί ένοπλοι αστυνομικοί.

Ανάμεσα στα θύματα, επιβεβαιώθηκε, ότι είναι και ένας Δανός. Πρόκειται για τον πρώτο ξένο που έχασε τη ζωή του στη διπλή επίθεση της Νορβηγίας. 

Συναγερμός στην Ευρώπη

Η επίθεση στο Όσλο έχει προκαλέσει σοβαρότατες ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς φοβούνται επιθέσεις και άλλες εκδηλώσεις βίας από ακροδεξιές οργανώσεις ή ομάδες ή ακόμα και από ανθρώπους που θα ήθελαν να μιμηθούν τον μακελάρη στη Νορβηγία. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να δοθεί προσοχή στη δυναμικη βία που αναπτύσσεται στις τάξεις της γερμανικής ακροδεξιάς και κάνοντας γνωστό πως το Βερολίνο επαγρυπνεί για πιθανά τέτοια ακραία περιστατικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Επίθεση στην Οτόγια; Πείτε στα παιδιά σας να μας πάρουν τηλέφωνο” – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Όλα βάσει σχεδίου! – Ο μακελάρης σχεδίαζε δεύτερο χτύπημα μετά την… απόδρασή του!

Αυτή είναι η φυλακή που θα οδηγηθεί ο μακελάρης – Χλιδή και πολυτέλεια για τον παρανοϊκό δολοφόνο!

Ο μακελάρης “καλλιεργούσε” βόμβες – Ζητάει να μάθει πόσους σκότωσε!

Σάρκα και οστά παίρνουν τα θύματα του μακελάρη  Μόνος του έδρασε ο μακελάρης – Ετσι κάνουν οι μαζικοί δολοφόνοι, λέει η αστυνομία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε