Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ματαιώνεται η προβολή ταινίας “Το Ματς” στην Ουκρανία

Ματαιώνεται η προβολή ταινίας “Το Ματς” στην Ουκρανία

Η Ουκρανία ματαίωσε την προβολή στις αίθουσες της ρωσικής ταινίας με θέμα το «Ματς θανάτου», που είχε δώσει τοπική ποδοσφαιρική ομάδα εναντίον των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και αυτό γιατί η Ουκρανία αρνείται να αποδεχθεί ότι λίγο πριν την αυλαία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Euro 2012 μία μερίδα Ουκρανών θα παρουσιασθεί ως συνεργάτης των Γερμανών.

    Η ταινία «Το Ματς» δραματοποιεί την ιστορία του πραγματικού γεγονότος, που διαδραματίστηκε το 1942 και κατέληξε στη νίκη μίας ουκρανικής ποδοσφαιρικής ομάδας, της οποίας πολλοί παίκτες εν συνεχεία εκτελέστηκαν. Το επεισόδιο αυτό έχει ανακηρυχθεί ως κορυφαία πράξη ηρωισμού από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά στην ταινία ο σκηνοθέτης δεν παραβλέπει το αναντίρρητο γεγονός της συνεργασίας που προσέφεραν ουκρανική εθνικιστικοί κύκλοι στο Ναζιστή κατακτητή.

    Η ταινία επρόκειτο αρχικά να προβληθεί στην Ουκρανία από την 1η Μαΐου, έναν μήνα πριν την έναρξη του Euro 2012, το οποίο συνδιοργανώνει η χώρα με την Πολωνία, όμως το υπουργείο Πολιτισμού δεν χορήγησε την θεώρηση που απαιτείται για την εκμετάλλευση της ταινίας.

    Η εποπτική αρχή κινηματογράφου της Ουκρανίας τονίζει σε ανακοίνωσή της πως προέκυψε διαφωνία στην κατάταξη της ταινίας στην αντιστοιχούσα κατηγορία και μία ειδική επιτροπή θα κληθεί να «ξαναδεί την ταινία» για να αποφανθεί.

    «Η ταινία αποτελεί προσβολή για τους Ουκρανούς, εχθρική προπαγάνδα», τόνισε το μέλος της επιτροπής Γιάροσλαβ Πίντγκορα-Γκβιαζντόφσκι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης προβολής της.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρόσωπα που μιλούν ουκρανικά στην ταινία παρουσιάζονται «ως καθάρματα, συνεργάτες και δολοφόνοι», αντίθετα με τον ρωσόφωνο πληθυσμό, που «στο σύνολό του οι χαρακτήρες που ανήκουν σε αυτόν παρουσιάζονται ως θετικοί ήρωες».

    Ο παραγωγός της ταινίας Ντμίτρι Κουλίκοφ, ο οποίος στην σελίδα του στο Facebook δηλώνει καταγωγή από τη ρωσόφωνη ανατολική περιοχή της Ουκρανίας, έχει κάνει σπουδές ιστορίας στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου επίσης ζει και εργάζεται, εκτιμά πως η απαγόρευση αυτή «εμπίπτει σαφώς στο ύφος των ουκρανικών αρχών».

    «Έχουν εξερεθιστεί από τα κίτρινα και μπλε σήματα της ουκρανικής αστυνομίας», που βρισκόταν υπό τις διαταγές των Ναζί στην ταινία, δηλώνει ο Κουλίκοφ, αναφερόμενος στα εθνικά χρώματα της χώρας.

    Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν επίσης πως η ταινία εξοργίζει «λόγω της λανθασμένης αναπαράστασης των Ουκρανών» στις σκηνές της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε