Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Μπαρόζο: «Ώρα να φύγει ο Καντάφι»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το είπε πριν μερικές μέρες η Χιλαρι Κλίντον, το επανέλαβε σήμερα ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: η Δύση απαιτεί την αποχώρηση Καντάφι από τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν σαφής: ο Καντάφι είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Για αυτό «έχει έρθει η ώρα να φύγει». Είναι πρώτη φορά από την έναρξη των ταραχών στη Λιβύη που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σαφώς τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Μπαρόζο ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ έχει υπερδιπλασιάσει από 3 σε 10 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική της βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι θα αποστείλει την αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Επίτροπο, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην περιοχή εντός της ημέρας.

«Είναι πραγματικά μια ανθρωπιστική τραγωδία», σχολίασε ο Μπαρόζο αναφερόμενος στο γεγονός πως 140.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Τυνησία και την Αίγυπτο.

«Καταστροφική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λιβύη και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του οργανισμού, οι οποίοι συναντώνται στο Κάιρο, ετοιμάζονταν να απορρίψουν σε απόφασή τους οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Ανήσυχος και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ενώ η Γαλλία στέλνει μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πλοίο για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό χιλιάδων Αιγυπτίων από τα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως αναμένει να απομακρύνει τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αιγύπτιοι που εργάζονται στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει το καθεστώς Καντάφι στην Ισπανία. Στα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος περιλαμβάνεται κυρίως μια τεράστια έκταση 70.650 στρεμμάτων στην Κόστα ντελ Σολ στην Ανδαλουσία, στο νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο είχε αγοράσει το 1995 η τράπεζα Libyan Arab Foreign Bank, η οποία ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν παγώσει τις τελευταίες ημέρες τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και αξιωματούχων του λιβυκού καθεστώτος, μετά την υιοθέτηση τη Δευτέρα κυρώσεων από την ΕΕ, ενώ η Βρετανία είχε αντιδράσει ήδη από την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης
Νέο παραλήρημα Καντάφι: «Όλα ψέματα, μόνο 150 έχουν πεθάνει!» – 14 νεκροί στη μάχη για την Μπρέγκα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε