Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Οι Ελβετοί κατηγορούν Γερμανούς εφοριακούς για κατασκοπεία!

Κορυφώνεται η γερμανοελβετική διαμάχη για τη φοροδιαφυγή μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος τριών γερμανών εφοριακών από την ελβετική δικαιοσύνη.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η απόφαση των ελβετικών αρχών να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος τριών γερμανών εφοριακών που διαμεσολάβησαν στην αγορά του περίφημου «cd των φοροφυγάδων» το 2010.
Οι τρεις εφοριακοί κατηγορούνται από την Ελβετία για οικονομική κατασκοπία.

Σύμφωνα με το ένταλμα, «υπάρχει βάσιμη υποψία ότι η Γερμανία έδωσε σαφείς εντολές για διενέργεια οικονομικής κατασκοπείας σε βάρος της Credit Suisse».

Για σκάνδαλο έκανε λόγο η γερμανική αντιπολίτευση, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνει κατανόηση για την κίνηση των ελβετικών αρχών, λέγοντας ότι η Ελβετία έχει το ποινικό της δίκαιο και ότι η παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου στη χώρα αυτή τιμωρείται.

Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς χαρακτήρισε την απόφαση της ελβετικής δικαιοσύνης «απόπειρα εκφοβισμού», η οποία όμως δεν πρόκειται να μειώσει την αποφασιστικότητα της τοπικής κυβέρνησής να πατάξει την φοροδιαφυγή.

«Θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε cd με ονόματα φοροφυγάδων»

Το cd περιείχε στοιχεία γερμανών καταθετών στην Credit Suisse και το είχε «προσφέρει» έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ πρώην υπάλληλος της τράπεζας στις γερμανικές αρχές. Το cd αγόρασε τελικά η κυβέρνηση του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Όλα αυτά λίγο πριν από την ολοκλήρωση της γερμανοελβετικής συμφωνίας για φορολογική συνεργασία. Για μια «αρνητική εξέλιξη» έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης Νιλς Σμιντ. «Τα εντάλματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας φορολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Πάντως, ο ομόλογός του από τη Ρηνανία Βεστφαλία επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να αγοράζει από χώρες του εξωτερικού cd με ονόματα γερμανών φοροφυγάδων. «Όποιος εξαπατά την κοινωνία στο φορολογικό πεδίο, θα πρέπει να τιμωρείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς στην Berliner Zeitung.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε