Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Όσκαρ 2017: Γιατί φέτος έχουν ιδιαίτερη σημασία

Όσκαρ 2017: Γιατί φέτος έχουν ιδιαίτερη σημασία

Τα Oscar πάντα έχουν σημασία. Όχι μόνο για τους κινηματογραφόφιλους, αλλά και για μια μεγάλη βιομηχανία, αυτή του κινηματογράφου που επηρεάζει τις ζωές όχι μόνο όσων ασχολούνται με αυτήν αλλά και όσων πιστεύουν ότι είναι απλά μια βιομηχανία θεάματος.

Ειδικά φέτος, σε ένα ιδιαίτερα νοσηρό και γεμάτο μίσος περιβάλλον όχι μόνο στις ΗΠΑ, όπου ρατσιστικές πρακτικές και ιδεολογίες αναβιώνουν και κερδίζουν έδαφος, όπου ο Πρόεδρος της χώρας κυρήττει το μίσος και την μισαλλοδοξία, τα

Όσκαρ

έχουν μεγάλη σημασία.

Και γιατί λέμε ειδικά φέτος; Γιατί πολύ απλά μεταξύ των υποψηφιοτήτων υπάρχουν ταινίες που ασχολούνται με τις ζωές μαύρων αμερικανών σε σκοτεινές εποχές και οι πρωταγωνιστές αυτών των ταινιών είναι καταξιωμένοι καλλιτέχνες του Χόλιγουντ και πολιτικοποιημένοι.

Η ταινία “Moonlight” για παράδειγμα είναι υποψήφια για 8 Όσκαρ και το κόστος της ήταν μόλις 5 εκατομμύρια. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, Barry Jenkins, θεωρείται πλέον ένας από τους βασικούς πυλώνες της βιομηχανίας του αμερικανικού κινηματογράφου. Η ταινία μιλά για την περιπετειώδη ενηλικίωση του νεαρού Αφροαμερικανού Σαϊρόν στο σύγχρονο Μαϊάμι της φτώχειας, της βίας και των ναρκωτικών.

Επίσης, η ταινία Hidden Figures με πρωταγωνίστριες τρείς ιδιοφυίες την δεκαετία του ’60 δείχνει πως η αμερικανική κοινωνία ήταν ρατσιστική μέχρι το μεδούλι αλλά βαθιά μέσα της υπήρχε ελπίδα να αλλάξει. Πρόκειται για την ιστορία της Κάθριν Τζόνσον, της Ντόροθι Βον και της Μαίρη Τζάκσον. Τρείς Αφροαμερικανές που εργάζονταν στη NASA και ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από μία από τις μεγαλύτερες αποστολές της ανθρώπινης ιστορίας: την εκτόξευση του αστροναύτη Τζον Γκλεν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Και επίσης, η ταινία Fences με το ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Ντενζελ Ουάσινγκτον και την Βαϊόλα Ντέιβις δείχνει μια οικογένεια αφροαμερικανών την δεκαετία του ’50 στις ΗΠΑ με φόντο και πάλι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε