Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Πέρασαν 17 χρόνια όμως δεν ξέχασαν τον Γιτζάκ Ράμπιν

Πέρασαν 17 χρόνια όμως δεν ξέχασαν τον Γιτζάκ Ράμπιν

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να τιμήσουν την 17η επέτειο από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με πορτρέτα του Γιτζάκ Ράμπιν και το σύνθημα “Απαγορεύεται να πλήττεται η δημοκρατία”.

Με δεδομένη την εγγύτητα των πρόωρων γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, οι διοργανωτές δεν κάλεσαν πολιτικές προσωπικότητες σε αυτή την ετήσια συγκέντρωση, προτιμώντας να αναδείξουν τα κινήματα της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένου για πρώτη φορά του Bnei Akiva, που αντιτίθεται στην ιδεολογία του κ. Ράμπιν.

“Πριν από 17 χρόνια, ένας πρωθυπουργός δολοφονήθηκε, ο πρωθυπουργός όλων μας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του εθνικιστικού θρησκευτικού κινήματος Bnei Akiva, Ντάνι Χίρσμπεργκ. “Είμαστε εδώ απόψε για να πούμε στους νέους ότι όλοι θέλουμε να ζήσουμε σε μια δημοκρατία”, τόνισε

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Παιδείας Γιούλι Ταμίρ, μέλος του Εργατικού Κόμματος του κ. Ράμπιν που είχε προσκληθεί στη συνάντηση, “είναι αναγκαίο να πούμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο, ακόμη και αν δεν έχουμε την ίδια άποψη”.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, περίπου 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην συγκέντρωση στην πλατεία όπου ο Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1995 με τρεις σφαίρες στην πλάτη από έναν δεξιό εξτρεμιστή στο τέλος μιας ειρηνικής συγκέντρωσης στο Τελ Αβίβ.

Ο δολοφόνος ήθελε να ανατρέψει τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί το 1993 από τον κ. Ράμπιν και τους Παλαιστινίους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε