Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Περισσότερο ενημερώνεται ο Πενς παρά ο… Τραμπ!

Περισσότερο ενημερώνεται ο Πενς παρά ο… Τραμπ!

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Και από τη στιγμή που εξελέγη, έχει δικαίωμα να ενημερώνεται επί απόρρητων θεμάτων. Αλλά φαίνεται πως είτε δεν έχει… ιδιαίτερη κάψα είτε η απερχόμενη κυβέρνηση προτιμά να ενημερώνει τον αντιπρόεδρό του…

Θα περίμενε κανείς πως ο εκλεγμένος πρόεδρος θα ήθελε να ενημερώνεται όσο περισσότερο μπορεί για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει κατά μέσο όρο μια ενημέρωση για αυτά τα θέματα. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς (τον οποίο πολλοί στις ΗΠΑ θεωρούν… αντίβαρό στην εκκεντρικότητα του Τραμπ) λαμβάνει τουλάχιστον έξι.

Η μια ενημέρωση ανά εβδομάδα είναι αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τις ενημερώσεις που λάμβαναν οι προκάτοχοί του, πριν ορκιστούν. Ναι μεν το να λαμβάνει ο εκλεγμένος πρόεδρος τις ενημερώσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικό, οι προηγούμενοι έβρισκαν ουσιαστικού ενδιαφέροντος την ευκαιρία να λαμβάνουν την προεδρική ημερήσια ενημέρωση (PDB) μέσω των εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης, που φέρουν τη μεγαλύτερη διαβάθμιση ασφάλειας, με δεδομένο τον άκρως απόρρητο χαρακτήρα των πληροφοριών που περιέχουν.

Αλλά ο Τραμπ είναι ο Τραμπ και τα κάνει όλα… αλλιώς. Εκτός αν οι ενημερώσεις δεν του δίνονται. Δεν έχει ξεκαθαρίσει γιατί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να μην λαμβάνει πιο συχνά τις διαθέσιμες ενημερώσεις εθνικής ασφάλειας, ίδιες με αυτές που έχει στα χέρια του και ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Όπως δεν έχει ξεκαθαριστεί κι αν η εξέλιξη αυτή διαφοροποιεί την προετοιμασία του για την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

Αξιωματούχος της ομάδας μεταβατικής διακυβέρνησης του Τραμπ, δήλωσε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει ενημερώσεις εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών ενημερώσεων “ρουτίνας,” όπως κι άλλες ενημερώσεις ειδικού περιεχομένου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το περιεχόμενο των ενημερώσεών αυτών, αλλά και τη χρονική συχνότητά τους, τονίζοντας ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών είναι απόρρητη.

Ο Μάικ Πενς, εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Τραμπ, λαμβάνει τις ενημερώσεις PDB τουλάχιστον έξι ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε