Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πορτογαλία: Έφτασαν τους 770.000 οι άνεργοι

Οι άνεργοι ξεπέρασαν τους 770.000 στην Πορτογαλία με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει το 14% κατά το τελευταίο τέταρτο του 2011, από 12,4% που ήταν το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ).

Ειδικότερα, η ανεργία στις ηλικίες 14-24 έφθανε το 35,4% στα τέλη του 2011.

Ο Κάρλους Ζουρίνιο του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, δηλώνει πως τα στοιχεία της ανεργίας είναι «απαράδεκτα». Η αριστερή αντιπολίτευση αποδίδει την αύξηση της ανεργίας στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κοέλιου, υπό την πίεση των δανειακών συμβάσεων ύψους 78 δισ. ευρώ που συνομολόγησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μιγκέλ Ρίβας παραδέχθηκε πως τα ποσοστά αυτά είναι «ανησυχητικά», αλλά συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «στην ορθή κατεύθυνση» όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κατά τον οικονομολόγο Φρανσίσκου Μαντελίνου είναι δύσκολο να συγκρατηθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 15% μέσα στο 2012.

Εάν η κυβέρνηση επιβάλλει «περισσότερες θυσίες» στους Πορτογάλους, θα εξακολουθήσουν να χάνονται θέσεις εργασίας, τονίζει η Μαρίνα Αϊβέκα του Αριστερού Μπλοκ. Η ίδια ζήτησε να εφαρμοσθούν «μέτρα που θα ευνοούν τις δημόσιες επενδύσεις».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε