Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πράκτορας της Γαλλίας η Μαυριτανία λένε οι ισλαμιστές

Οι ισλαμιστές κατηγορούν τη Μαυριτανία ότι δρα ως “πράκτορας της Γαλλίας” σκοτώνοντας αθώους πολίτες.
 

Η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (AQMI) κατηγόρησε την Δευτέρα τη Μαυριτανία ότι “σκοτώνει πολίτες” και ενεργεί ως “πράκτορας της Γαλλίας”, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε από το ιδιωτικό, διαδικτυακό πρακτορείο Nouakchott Informations.
 
Στο κείμενο καταγγέλεται “το άνανδρο έγκλημα που διαπράχθηκε από μια αεροπορική επιδρομή σε αντίποινα για την τσουχτερή ήττα που επέφεραν οι μουτζαχεντίν στο μαυριτανικό στρατό, τον πράκτορα της Γαλλίας του Σαρκοζί”, του Γάλλου προέδρου.
 
“Οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας του βόρειου Μάλι ήταν ο στόχος αυτής της άνανδρης επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν δύο γυναίκες, η Νατζίγια και η Σάλκα και τραυματίστηκε ένας άνδρας συγγενής τους”, υποστηρίζει η AQMI. Κατηγορεί επίσης το μαυριτανικό στρατό ότι “δρα σαν τους άπιστους και τους σταυροφόρους που σκοτώνουν αθώους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ” και κατέφυγε “στο ψέμα και την παραπληροφόρηση” όταν ανακοίνωσε ότι μία από τις γυναίκες ήταν σύζυγος ενός μουτζαχεντίν.
 
“Δηλώνουμε στον πράκτορα της Γαλλίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντελ Αζίζ (τον πρόεδρο της Μαυριτανίας) ότι ο βομβαρδισμός αθώων, άοπλων πολιτών και ο πόλεμος που διεξάγει ως πληρεξούσιος της Γαλλίας είναι μια τρέλα και το αίμα των δύο γυναικών μαρτύρων (…) δεν θα μείνει ατιμώρητο”, καταλήγει το κείμενο.
 
Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά, ούτε αναλαμβάνεται η ευθύνη από την AQMI, για την απαγωγή επτά ατόμων, πέντε Γάλλων και δύο Αφρικανών, στις 16 Σεπτεμβρίου στο Νίγηρα.
 
Την Παρασκευή η Μαυριτανία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της AQMI στην περιοχή του Τιμπουκτού, κοντά στη μεθόριο. Στις συγκρούσεις αυτές η Νουαξότ υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν δώδεκα αντάρτες και οκτώ στρατιώτες. Ωστόσο, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σάχελ έκαναν λόγο για “βαριές απώλειες” από την πλευρά του μαυριτανικού στρατού.
 
Μετά τις μάχες της Παρασκευής και του Σαββάτου, ένα αεροσκάφος βομβάρδισε την Κυριακή μια αυτοκινητοπομπή που, σύμφωνα με το στρατό, μετέφερε “τρομοκράτες”. Μάρτυρες από το Μάλι όμως είπαν ότι στην επιδρομή σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολίτες. Κάτι τέτοιο διαψεύδεται κατηγορηματικά από τη Νουαξότ που έκανε λόγο για το θάνατο μιας γυναίκας, “συζύγου ενός τρομοκράτη”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε