Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πριν τις εκλογές στην επιτροπή για το Ιράκ ο Γκ. Μπράουν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν ΦΩΤΟ REUTERS

Με επιστολή του στην επιτροπή που ελέγχει την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχτηκε να καταθέσει πριν τον Ιούνιο.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας καθώς πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ καταθέτουν στην επιτροπή που έχει αναλάβει να διευρενήσει την απόφαση της χώρας να συμμετέχει στον πόλεμο του Ιράκ.

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ότι χρησιμοποιεί την επιτροπή και την κατάθεση του για μικροκομματικά οφέλη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν αποφάσισε να καταθέσει στην επιτροπή πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
 
Με επιστολή του την Παρασκευή στην επιτροπή ο Μπράουν, που αρχικά θα έδινε κατάθεση τον Ιούνιο, δέχθηκε να εξεταστεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Ο Μπράουν στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπλέρ και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάθεση του.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας,Τζεφ Χουν στην κατάθεση του κατηγόρησε τον Τόνι Μπλερ ότι έστειλε τους στρατιώτες στον πόλεμο χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αντίθετα ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο παρείχε έμμεση στήριξη στον Μπλερ και παρουσίασε ως μονόδρομο τον πόλεμο στο Ιράκ αν και σημείωσε ότι αρχικά είχε σκεφθεί να παραιτηθεί.

Για όλα αυτά αναμένεται να δώσει απαντήσεις στην επιτροπή ο ίδιος ο Τόνι Μπλερ στις 29 Ιανουαρίου.

Βρετανική υπόσχεση για τον πόλεμο στο Ιράκ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε