Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πρώτα μπλόκαραν τις καταθέσεις και τώρα δεν μπορούν να τις αποδεσμεύσουν!

Νομικά εμπόδια βρίσκουν μπροστά τους οι αντικαθεστωτικοί στην Λιβύη αφού ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να αποδεσμευτούν οι Λιβυκές καταθέσεις, που οι ίδιοι είχαν μπλοκάρει.
Οποιαδήποτε προσπάθεια να αποδεσμευτούν “παγωμένες” Λιβυκές καταθέσεις και να διοχετευθούν σε αντιπροσώπους των αντικαθεστωτικών, που μάχονται για την εκδίωξη από τη χώρα του καθεστώτος Καντάφι, ακόμα και με την αιτιολογία επείγουσας ανθρωπιστικής ανάγκης, θα ερχόταν αντιμέτωπη με νομικά εμπόδια, που θα χρειαζόταν περίοδος ετών προκειμένου να διαλευκανθούν και να ξεπεραστούν, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες.
 
Σύμφωνα με επιστολή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ένας αντιπρόσωπος των Λίβυων ανταρτών στην Ουάσινγκτον, πρώην πρεσβευτής της Τρίπολης στην αμερικανική πρωτεύουσα, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, να του επιτραπεί η πρόσβαση εκ μέρους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, που αποτελεί το πολιτικό όργανο των ανταρτών, σε δεσμευμένες από τις αρχές των ΗΠΑ καταθέσεις ” του καθεστώτος Καντάφι “.
 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί περισσότερα από 34 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων, ως μέρος των κυρώσεων κατά του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και των υποστηρικτών του, ενώ σε “πάγωμα” καταθέσεων ύψους επίσης δισεκατομμυρίων ευρώ έχει προχωρήσει και η ΕΕ, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θεωρητικά θα μπορούσε να προχωρήσει στο άνοιγμα αυτών των λογαριασμών, μόνο που αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και πάντως όχι τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσαν οι αντικαθεστωτικοί.
 
Ακόμα και αν ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα έδινε διαταγή να επιτραπεί στους εξεγερμένους η πρόσβαση στις καταθέσεις, η απόφαση του θα αντιμετώπιζε προβλήματα νομιμότητας, δηλώνει ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Χαλ Ερέν, νομικός που εξειδικεύεται σε ζητήματα οικονομικών κυρώσεων.
 
” Ο Καντάφι θα μπορούσε να κερδίσει την υπόθεση στο δικαστήριο “, προειδοποιεί ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος.
 
 

Αντάρτες: «Ο Καντάφι έχει σκοτώσει 10.000 πολίτες» – Γαλλία-Βρετανία «μαλώνουν» το ΝΑΤΟ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε