Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ρωσία – Τουρκία: Λιώνουν τον πάγο στο Παρίσι Ερντογάν – Πούτιν; Συνάντηση… γιγάντων τη Δευτέρα

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Ερντογάν και Πούτιν θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Παρίσι ανακοίνωσε το Κρεμλίνο
– Με πρωτοβουλία της Άγκυρας η συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας σύμφωνα με τη Μόσχα
– Πηγές τουρκικής προεδρίας: Μπορεί να συναντηθούν στο Παρίσι, αλλά δεν ξέρουμε πότε…
– Θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουν οι δυο ηγέτες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 στη Συρία

We will always have Paris… Στην παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή θα επιχειρήσουν να λιώσουν τον πάγο που δημιούργησε μεταξύ τους η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τουρκικά F-16. Μπορεί η πολεμική που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα να έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως, αλλά φαίνεται ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να θάψει πρώτος το… τσεκούρι του πολέμου.

Με δική του πρωτοβουλία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο τουλάχιστον, θα γίνει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας και τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. “Μία πρόταση από την τουρκική πλευρά για μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. “Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω”.

Ήδη άλλωστε, η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει “προσωρινά” τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιεί κατά της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος στη Συρία στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε νέο περιστατικό με τη Ρωσία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Hürriyet.

Η Άγκυρα από την πλευράς επιβεβαίωσε, εμμέσως, τη συνάντηση, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος τη ζήτησε. “Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έχουν συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα ξεκινήσει τις εργασίες της την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι” ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας, που όμως αρνήθηκαν ότι έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για συνομιλίες, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου…

Την επομένη της επίσκεψης στη Μόσχα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη ότι οι δυτικές χώρες που έχουν εμπλακεί στη συριακή σύγκρουση δεν είναι έτοιμες να ενωθούν για έναν ενιαίο συνασπισμό με τη Ρωσία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

“Δυστυχώς, οι εταίροι μας δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμοι να εργαστούν από κοινού στο πλαίσιο ενός ενιαίου συνασπισμού”, δήλωσε ο Πεσκόφ. “Χθες, ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε πως, παρά το γεγονός αυτό, κρατάμε τον πόρτα ανοικτή και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε μορφή στην οποία θα είναι έτοιμοι οι εταίροι μας”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε