Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Ρουμανία: “Λαοθάλασσα” διαδηλώνει για την πολιτική διαφθορά – LIVE εικόνα

Ρουμανία: “Λαοθάλασσα” διαδηλώνει για την πολιτική διαφθορά – LIVE εικόνα

Χιλιάδες Ρουμάνοι έχουν βγει στους δρόμους του Βουκουρεστίου και διαδηλώνουν ενάντια σε κυβερνητικό διάταγμα. Το συγκεκριμένο διάταγμα “χαλαρώνει” τις ρυθμίσεις του ποινικού κώδικα όσον αφορά τα αδικήματα διαφθοράς των πολιτικών.

Οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, ενώ ακόμη χιλιάδες άλλοι πολίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδηλώνουν στην υπόλοιπη χώρα.

“Αποσύρετε το και μετά φύγετε”, “Κλέφτες, κλέφτες”,φωνάζουν οι διαδηλωτές, ενώ πολλοί από αυτούς κρατούν σημαίες. Το διάταγμα αυτό θεωρείται η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις στην χώρα έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Όπως μετέδωσαν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες από εκείνες που οδήγησαν στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατέθεσε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο κατά του διατάγματος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Σορίν Γκριντεάνου.

Το κυβερνητικό διάταγμα, αν εγκριθεί όπως εκτιμάται εντός 10 ημερών, θα επιτρέψει σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.

Έτσι θα τερματιστεί η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, Λίβιου Νταγκνέα που κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο ανθρώπων που εργάζονταν στο κόμμα του στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013.

“Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία”, δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα (02.02.2016).

Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα υπονομεύσει την διεθνή φήμη και θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε