Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στις ΗΠΑ ο νέος βρετανός ΥΠΕΞ

Ο νέος βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.ΦΩΤΟ REUTERS
Ο νέος βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.ΦΩΤΟ REUTERS
Που αλλού εκτός από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου βρετανού υπουργού Εξωτερικών

 

Με επίσκεψη στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, τονίζοντας ότι η συμμαχική κυβέρνηση Τόρις-Φιλελεύθερων θέλει μία «στενή, αλλά όχι δουλοπρεπή» σχέση με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προσδοκώντας ενίσχυση σχέσεων.
 
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, φθάνει την Παρασκευή στις ΗΠΑ για συνομιλίες με επίκεντρο το Αφγανιστάν.
 
Αμφότεροι οι Ντέιβιντ Κάμερον και Νικ Κλεγκ στηρίζουν την αποστολή στο Αφγανιστάν, ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ευελπιστεί να αποσύρει τα βρετανικά στρατεύματα από τη χώρα εντός πενταετίας, και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχει δηλώσει πρόσφατα ανήσυχος για τις αυξανόμενες απώλειες.
 
Μιλώντας στο BBC ο Ουίλιαμ Χέιγκ επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση επιθυμεί μία «σταθερή, αλλά όχι δουλοπρεπή σχέση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «τεράστιας σημασίας» την αποκαλούμενη ειδική σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνεχάρη την Τετάρτη τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία για την περαιτέρω προώθηση των ρωσο-βρετανικών σχέσεων.
 
«Η Ρωσία επιθυμεί την αρμονική ανάπτυξη της συνεργασίας και τη δημιουργία μιας ισότιμης εταιρικής σχέσης με την Μεγάλη Βρετανία ως ενός βασικού πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της και ως ενός σημαντικού παράγοντα για την ασφάλεια και τη διεθνή σταθερότητα» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μήνυμα του προς τον Ντέιβιντ Κάμερον που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.
 
«Ελπίζουμε ότι μια νέα σελίδα θα ανοίξει στις διμερείς σχέσεις με την Μεγάλη Βρετανία» ανέφερε ταυτόχρονα ο Αντρέι Νεστερένκο, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στο Λονδίνο θα δείξει «ρεαλισμό» στις διεθνείς σχέσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε