Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στον “αέρα” ο προυπολογισμός της ΕΕ του 2013 – Ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία

Στον “αέρα” ο προυπολογισμός της ΕΕ του 2013 – Ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία

Η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμη και με στάση πληρωμών σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον προυπολογισμό του 2013

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαικής Ένωσης ο προυπολογισμός για την επόμενη χρονία είναι στον “αέρα” γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική κρίση και το αδιέξοδο στο Ελληνικό χρέος είναι πρόβλημα της ευρωζώνης.

Κράτη μέλη της Ε.Ε. αρνούνται κατηγορηματικά να ενδώσουν στο αίτημα της Κομισιόν για αύξηση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος για ναυάγιο της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα η Βρετανία υποστηρίζει ότι πως όταν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης επιβάλλουν σκληρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες τους, δεν γίνεται οι Βρυξέλλες να αρνούνται περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησαν αύξηση της τάξεως του 6,8% για το 2013 ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις ζητούν αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούσαν το 2,8%.

Σύνοδος Στρασβούργο, 19 – 22 Νοεμβρίου 2012 – Τα επίμαχα θέματα

Α. Το μέλλον της ΕΕ σε κίνδυνο
Οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 θα μπορούσαν να παραλύσουν την Ένωση για μια δεκαετία. Οι ευρωβουλευτές θα προειδοποιήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Μπαρόζο και τον Κύπριο Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Μαυρογιάννη, να μην αφήσουν τα κράτη μέλη που είναι «καθαροί πληρωτές» να οδηγήσουν στην επίτευξη μιας κακής συμφωνίας κατά τη σύνοδο κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου.

Β. Προϋπολογισμός 2013: Πώς θα επιλυθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις;
Οι ευρωβουλευτές θα αναζητήσουν με την Κυπριακή Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρόπους επίλυσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει με τις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η Επιτροπή θα υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, καθώς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 13 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Το “μυστήριο” της πώλησης Enegra και Hellas Power και το ραντεβού στην Πετρούπολη

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΔΝΤ για το κούρεμα του χρέους! – Στήριξη Γιούνκερ στην Ελλάδα: Μέχρι την Τρίτη ελπίζω να τα βρούμε!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε