Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 7 Αθήνα Αναλυτικά

Συνταγματική αναθεώρηση από τους... πολίτες!

Συνταγματική αναθεώρηση από τους... πολίτες!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.06.2011 | 07:47
Πρώτη δημοσίευση: 10.06.2011 | 07:47

Οι Ισλανδοί τελικά είναι πολύ μπροστά! Στους πολίτες της στράφηκε η Ισλανδία για την συνταγματική αναθεώρηση. Καταστατικός χάρτης μέσω crowdsourcing

Με την πλειοψηφία του πληθυσμού των 320.000 κατοίκων να είναι συνδεδεμένη με το Ίντερνετ και καλά εξοικειωμένη στη χρήση των μέσων ηλεκτρονικής δικτύωσης, η Ισλανδία στράφηκε στους πολίτες της και υιοθέτησε μία ανοιχτή, συνεργατική διαδικασία για τη σύνταξη του νέου Συντάγματος της χώρας.
 
Η οικονομική κατάρρευση του 2008 όχι μόνο συμπαρέσυρε το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά άνοιξε και μία μεγάλη συζήτηση για την ανανέωση του πολιτειακού χάρτη της χώρας, αίτημα που είχε τεθεί και παλιότερα χωρίς να προχωρήσει. Το ισχύον Σύνταγμα είναι απλώς μία αντιγραφή του δανέζικου με λεκτική προσαρμογή των διατάξεων για τη βασιλευόμενη δημοκρατία της Δανίας σε προεδρική.
 
Αυτή τη φορά, μέσα από την πίεση των γεγονότων, την αναθεώρηση προώθησε η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, η οποία δηλώνει ότι είναι αρκετά πιθανό το νέο κείμενο να εγκριθεί με δημοψήφισμα.
 
Το νέο πολιτειακό χάρτη της χώρας ετοιμάζει επιτροπή 25 μελών που ζήτησε από τους πολίτες να συνεισφέρουν μέσω Facebook, Twitter και YouTube στη διαμόρφωση του Συντάγματος. Η ίδια η επιτροπή συγκροτήθηκε με ψηφοφορία από σώμα 522 υποψηφίων ενώ εργάζεται πάνω σε κείμενο πολλών εκατοντάδων σελίδων που έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις 950 τυχαία επιλεγμένων πολιτών.
 
Οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της επιτροπής μεταδίδονται ζωντανά μέσω Ίντερνετ και από την σελίδα της στο Facebook όπου μπορεί να παρέμβει επώνυμα με ερωτήσεις και απόψεις κάθε Ισλανδός.
 
Οι πολίτες, από την πλευρά τους, έχουν προτείνει προσθήκες και βελτιώσεις στο Σύνταγμα σε ζητήματα στενότερου ενδιαφέροντος (όπως η κτηνοτροφία, που τελικά πέρασε) και ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως η κατάσχεση κλοπιμαίων.
 
Παραταύτα, πρέπει να διευθετηθούν και άλλα επίμαχα ζητήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος –η πρόσβαση σε μία καθαρή, ανέγγιχτη φύση χαρακτηρίζεται ανθρώπινο δικαίωμα– και η ιδιοκτησία και διαχείριση των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των αλιευμάτων, μία από τις πηγές εσόδων της χώρας.
 
Όλες οι αλλαγές ενσωματώνονται στο προσχέδιο Συντάγματος που παραμένει ανοιχτό για σχολιασμό.
 
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο (ενδεχομένως να υπάρξει και παράταση ενός μήνα) και στη συνέχεια το προσχέδιο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο για συζήτηση και έγκριση, πιθανόν δε και σε δημοψήφισμα.
 
 

Tags: FACEBOOK


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Έσβησαν στην άσφαλτο! Μετέδωσαν live τον θάνατό τους στο facebook [vid] Έσβησαν στην άσφαλτο! Μετέδωσαν live τον θάνατό τους στο facebook [vid]
  2. Γαύδος: Περίεργη φωτιά αναστατώνει το νησί - Η ανάρτηση της δημάρχου στο facebook [pics] Γαύδος: Περίεργη φωτιά αναστατώνει το νησί - Η ανάρτηση της δημάρχου στο facebook [pics]
  3. Για ακόμα μία φορά το Facebook Year in Review δεν αρέσει στους περισσότερους χρήστες! Για ακόμα μία φορά το Facebook Year in Review δεν αρέσει στους περισσότερους χρήστες!
  4. Κρήτη: Ο χορός της ψυχής - Άφωνοι οι καλεσμένοι της δεξίωσης [vid] Κρήτη: Ο χορός της ψυχής - Άφωνοι οι καλεσμένοι της δεξίωσης [vid]
  5. Η τεχνητή νοημοσύνη του Facebook θα ελέγχει τις ζωντανές μεταδόσεις των χρηστών! Η τεχνητή νοημοσύνη του Facebook θα ελέγχει τις ζωντανές μεταδόσεις των χρηστών!
  6. Πώς θα καταλάβετε ότι μια “είδηση” είναι... μούφα! Πώς θα καταλάβετε ότι μια “είδηση” είναι... μούφα!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook