Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Θαμπώνει το “Γυάλινο Σύννεφο”

Κάτοικοι της περιοχής της Βουλώνης κατάφεραν να «παγώσουν» το έργο του Φρανκ Γκέρι
Αυτό που δεν κατάφεραν οι Παριζιάνοι µε τον πύργο του Αϊφελ, το κέντρο Ποµπιντού και την πυραµίδα του Λούβρου, µπορεί να το καταφέρουν µε το «Γυάλινο Σύννεφο»: δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει οικολογική οργάνωση σταµάτησε τις εργασίες οικοδόµησης του φουτουριστικού κτιρίου που φέρει την υπογραφή του φηµισµένου Αµερικανού Φρανκ Γκέρι.
 
Η µάχη δεν έχει τελειώσει ακόµη. Ο ∆ήµος του Παρισιού άσκησε έφεση.
 
Εάν όµως απορριφθεί η έφεση, ό,τι έχει κτιστεί από το αξίας 100 εκατοµµυρίων µουσείο και γκαλερί του Ιδρύµατος Λουί Βιτόν θα πρέπει να κατεδαφιστεί. Ο 81 ετών Γκέρι, ένας «σταρ» της αρχιτεκτονικής µε έργα όπως το µουσείο Γκούγκενχαϊµ στο Μπιλµπάο, δεν αδιαφορεί καθόλου γι’ αυτήν την εξέλιξη. Σύµφωνα µε τον γάλλο συνάδελφό του Ζαν Νουβέλ, η διακοπή των εργασιών έχει προκαλέσει στον αµερικανό αρχιτέκτονα όχι µόνο θλίψη αλλά και οργή. «Είναι εξοργισµένος µε τον εγωισµό, την έλλειψη αστικής υπερηφάνειας και την άγνοια αυτής της οµάδας των πλούσιων κατοίκων» της γαλλικής πρωτεύουσας που έβαλαν στο µάτι το έργο. «Η ιστορία του Παρισιού είναι η ιστορία της αρχιτεκτονικής του», δήλωσε στην εφηµερίδα «Ιντιπέντεντ» ο Ζαν Νουβέλ.
 
«Σε λίγα χρόνια, αυτή η µοναδική, αιθέρια κατασκευή θα ανακηρυχθεί εθνικό µνηµείο».
 
Το ίδρυμα Λουί Βιτόν χτίζεται εδώ και περίπου έναν χρόνο κοντά στον Κήπο του Εγκλιματισμού, έναν εκθεσιακό χώρο για παιδιά που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του ∆άσους της Βουλώνης.
 
Μια οµάδα κατοίκων που δρα υπό τη σκέπη της οργάνωσης «Συντονισµός για την προστασία του δάσους της Βουλώνης» προσέφυγε στο δικαστήριο και οι δικαστές αποφάσισαν ότι κακώς εκδόθηκε άδεια οικοδόµησης για την κατασκευή του επειδή το κτίριο θα έκλεινε µια δηµόσια δίοδο.
 
Ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ χαρακτήρισε την απόφαση παράλογη. Οπως υποστηρίζει, αυτή η δίοδος υπάρχει µόνο σε παλιούς χάρτες της πόλης και σήµερα δεν τη χρησιµοποιεί κανείς. Ο δήµαρχος χαρακτήρισε το έργο του Γκέρι «παγκόσµιας εµβέλειας» και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των εργασιών.
 
Η οργάνωση επισηµαίνει ότι δεν έχει τίποτε µε το κτίριο. «Θέλουµε να σώσουµε το δάσος από το τσιµέντο», δηλώνει ο Φρανσουά Ντουαντί. Με το ίδιο πάθος ο ίδιος και τα µέλη του «Συντονισµού» προσπαθούν να εµποδίσουν την επέκταση του συγκροτήµατος των γηπέδων τένις του Ρολάν Γκαρός στη νότια έξοδο του δάσους.
 
Ο σοσιαλιστής δήµαρχος κατηγορεί τους πλούσιους κατοίκους της περιοχής ότι είναι εγωιστές και σνοµπ. Και πώς απαντούν τα µέλη του Συντονισµού; «∆εν είµαστε πλούσιοι. Ανήκουµε στη µεσαία τάξη και δουλεύουµε σκληρά για να εξασφαλίσουµε στα παιδιά µας καλά σχολεία και αξιοπρεπή σπίτια».
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε