Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Θρήνος! Πέθανε ο David Bowie

Θρήνος! Πέθανε ο David Bowie

– Η είδηση του θανάτου του David Bowie έπεσε σαν “βόμβα” και βύθισε στο πένθος τους θαυμαστές του
– Ο θρύλος της παγκόσμιας μουσικής έπασχε από καρκίνο και έδινε μάχη τους τελευταίους 18 μήνες
– Ο θάνατός του ανακοινώθηκε και μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook
– Κανείς δεν ήξερε πως ήταν άρρωστος – Ήταν μόλις 69 ετών
– Η τελευταία live εμφάνισή του ήταν το 2006
– Πέθανε λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά του και την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ Blackstar

Η είδηση πως ο Ντέιβιντ Μπάουι έφυγε από τη ζωή βυθίζει στο πένθος τους εκατομμύρια θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο. Ο David Bowie πέθανε λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά του και την κυκλοφορία του νέου του δίσκου Blackstar. Ήταν μόλις 69 ετών αλλά τους τελευταίους 18 μήνες έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ίσως γι’ αυτό τον τελευταίο καιρό απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις.

Κανείς δεν γνώριζε πως έπασχε από καρκίνο. Κανείς από τους θαυμαστές του, που εδώ και λίγες ώρες θρηνούν για το θάνατο του. Για το θάνατο της εφηβείας τους, τον νεανικών τους χρόνων, της φωνής που τους έκανε να κλάψουν, να γελάσουν, θα ερωτευθούν. Ο David Bowie θα είναι ζωντανός για πάντα στις καρδιές τους. Αλλά το σοκ πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 69 ετών, είναι τεράστιο.

Ο David Bowie χαρακτηρίστηκε εκκεντρικός. Κανείς δεν διαφωνεί πως ήταν θρύλος. Της ροκ, της γκλαμ ροκ. Της μουσικής. Τελεία. Αυτό ήταν ο David Bowie: μουσική. Έζησε στη ζωή του τα πάντα. Έρωτες, πάθη, λάθη, επιτυχίες. Μια ζωή γεμάτη από τα πάντα. Μια ζωή που θα ζήλευαν πολλοί.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Twitter. “O David Bowie πέθανε ήσυχα, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του μετά από θαραλλέα μάχη με τον καρκίνο. Ενώ πολλοί από εσάς θα μοιραστείτε αυτή την απώλεια, σας ζητάμε να σεβαστείτε την οικογένειά του κατά την περίοδο του πένθους της” αναφέρει το μήνυμα που ανέβηκε στο Facebook.

 

January 10 2016 – David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with…

Posted by David Bowie on Sunday, 10 January 2016

Ήταν ένας πραγματικός θρύλος της ροκ, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, ένας τραγουδιστής που “μεγάλωσε” γενιές και σημάδεψε την εποχή του με τα τραγούδια του. Το μήνυμα του γιου του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter συγκλονίζει. Έχει ανεβάσει μια φωτογραφία με τον πατέρα του και έγραψε: “Λυπάμαι αλλά είναι αλήθεια. Θα είμαι offline για λίγο καιρό”.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς. Είχε γεννηθεί στις 8 Ιανουαρίου του 1947 στο Μπρίξτον της Βρετανίας. Έγινε για πρώτη φορά γνωστός το 1969 όταν το τραγούδι Space Oddity έφτασε στην 5η θέση των βρετανικών τσαρτ. Το 1972 εμφανίστηκε με το τραγούδι Starman και ως ανδρόγυνο alter ego του Ziggy Stardust. Από το 1992 ήταν παντρεμένος με το μοντέλο Ιμάν. 

Το 1975 κατέκτησε και τις ΗΠΑ. Το αλμπουμ Let’s Dance περιείχε μερικές από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες του 20ου αιώνα. Space Oddity, Life on Mars, Heroes, Under Pressure, Rebel, Suffragette City.

Κανείς δεν ήξερε πως ήταν άρρωστος. Έστω κι αν είχε σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις από το 2006. Τότε είχε εμφανιστεί live για τελευταία φορά σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση που είχε οργανώσει η Alycia Keys. Για περισσότερα από 10 χρόνια, δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη. Το 2015 υπέγραψε το μιούζικαλ Lazarus και επιμελήθηκε την έκθεση David Bowie Is Happening Now.

Ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένας μουσικός. Ήταν καλλιτέχνης. Ήταν ηθοποιός, ήταν ζωγράφος. Ένας από τους πρώτους που αναγνώρισαν τη δύναμη του ίντερνετ. Έγινε μέλος του Rock and Roll Hall of Fame το 1996 και το 2006 του απονεμήθηκε Grammy για τη συνολική προσφορά του στη μουσική. Τον αποκαλούσαν “Λευκό Ιππότη” αλλά όταν θέλησε η Βρετανία να τον χρίσει ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το 2003, εκείνος αρνήθηκε. “Δεν είναι αυτός ο σκοπός για τον οποίο δουλεύω” είχε πει. Πάντα, άλλωστε, του άρεσε να “μπαίνει στο μάτι” της.. “καλής κοινωνίας” της Βρετανίας, εκείνης που σοκαριζόταν όταν τον έβλεπε βαμμένο στη σκηνή ή με φουστάνι.

Έπαιξε σε περισσότερες από 28 ταινίες. Στον Τελευταίο Πειρασμό ήταν ο Πόντιος Πιλάτος, ενώ έχει ενσαρκώσει και τον Άντι Γουόρχολ στην ταινία Basquiat. Έχει παίξει επίσης στις ταινίες “Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς”, “Αίμα και Πάθος” και “Absolute Beginners”. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην είχε περάσει από το Μπρόντγεϊ, όπου έπαιξε τον Άνθρωπο Ελέφαντα.

Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε