Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Τα «μαύρα κουτιά» δείχνουν λάθος χειρισμούς των πιλότων

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Πολωνό πρόεδρο, Λεν Κατσίνσκι και άλλα 95 άτομα οφείλεται σε λάθος χειρισμό των πιλότων, προκύπτει από τις πρώτες αναλύσεις των «μαύρων» κουτιών.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη αποκλείσει την πιθανότητα να οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα, πυρκαγιά ή έκρηξη η συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε στη Ρωσία τον Πολωνό πρόεδρο, τη σύζυγό του και υψηλόβαθμους Πολωνούς αξιωματούχους.

Οι πιλότοι μάλλον δεν έλαβαν υπόψη τους κάποιες ιδιαιτερότητες του ρωσικής κατασκευή αεροσκάφους, ιδιαίτερα στους ελιγμούς προσέγγισης, αναφέρει πηγή που διατηρεί την ανωνυμία της στο πρακτορείο Interfax. «Μία από τις ιδιαιτερότητες αυτού του αεροσκάφους είναι ότι αν η ταχύτητα καθόδου είναι μεγαλύτερη από έξι μέτρα το δευτερόλεπτο (…) χάνει πολύ πιο γρήγορα ύψος από το συνηθισμένο», τονίζεται.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου που βρίσκεται κοντά στο Σμόλενσκ, όπου το αεροσκάφος θα έπρεπε να προσγειωθεί, έχουν ήδη δηλώσει ότι οι πιλότοι δεν τους έδωσαν κρίσιμα στοιχεία για το ύψος στο οποίο βρισκόταν το αεροπλάνο, μάλλον εξαιτίας της ελλιπούς τους γνώσης ρωσικών. Οι Πολωνοί πιλότοι αγνόησαν τις συστάσεις των Ρώσων ελεγκτών που, εξαιτίας της κακοκαιρίας, τους συνέστησαν να προσγειωθούν στη Μόσχα ή το Μινσκ.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Interfax, οι πιλότοι του προεδρικού αεροσκάφους δεν πιέστηκαν από την πολωνική αντιπροσωπεία που επέβαινε στο αεροσκάφος να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Σμόλενσκ.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της πολωνικής στρατιωτικής εισαγγελίας, Κριστόφ Παρούλσκι, προειδοποίησε κατά των διαρροών σε σχέση με την έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού αεροσκάφους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε