Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 17.00 για την Ισπανία

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 17.00 για την Ισπανία

Κυβερνητικές πηγές χωρών της ΕΕ ανακοίνωσαν πως σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με αντικείμενο την ισπανική κρίση.

Ενα βήμα πριν την προσφυγή στους ευρωπαϊκους μηχανισμούς βρίσκεται η Ισπανία και το απόγευμα στις 5 θα γινει τηλεδιάσκεψη του Εurogroυp, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές χωρών της ΕΕ.

Αν η Ισπανία καταφύγει στη βοήθεια θα γίνει η τέταρτη χώρα της ΕΕ η οποία θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, οι συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσουν σήμερα αλλά το επίσημο αίτημα για την βοήθεια θα κατατεθεί από τον Ισπανό πρωθυπουργό στο τέλος του Ιουνίου, όταν και θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις για την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών.

Την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα και των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Επίσημα η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα περιμένει τις εκθέσεις και στη συνέχεια θα λάβει αποφάσεις, αν και δεν διαψεύδει τις συζητήσεις.

ΔΝΤ: 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η έρευνά του σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας καταδεικνύει πως οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί της χώρας θα χρειαστούν περίπου 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους για να αντέξουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί πλέον.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο «έλεγχοι αντοχής» που έκανε δεν συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που προτείνει η Ισπανία να κατανείμει για την κάλυψη του κόστους αναδιοργάνωσης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι 1,5 ως 2 φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει στο χειρισμό των ‘σοκ’ που ίσως υποστεί.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, τα πρόσθετα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν το μέγεθος του ποσού που θα απαιτηθεί για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στα περίπου 80 δισ. ευρώ, αν και το Ταμείο δεν έκανε εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος του στην έκθεσή του για το ζήτημα που δημοσιοποίησε χθες.

Γενικότερα, η αποκατάσταση της ‘υγείας’ του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πασχίζει να ξανασταθεί στα πόδια της, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε
Ισπανία: Δεν ξέρουμε τίποτα για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε