Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Τουρκία: Αποστολή του ΝΑΤΟ για άρση αποκλεισμού της Γάζας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ κάθε άλλο παρά έχει αποκλιμακωθεί, με την Άγκυρα να ζητά τώρα την αποστολή ΝΑΤΟϊκού στόλου προκειμένου να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας.

Η πρόταση ήρθε από τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς, που πρότεινε την αποστολή στόλου του ΝΑΤΟ στο Ισραήλ, προκειμένου να επιβάλλει στο εβραϊκό κράτος να «τερματίσει το εμπάργκο» κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή εφοδίων προς τη Γάζα.

Ο Μπαγκίς, κύριος διαπραγματευτής με την ΕΕ, διευκρίνισε πως δεν εννοεί μία επίθεση κατά του ισραηλινού στόλου που επιβλέπει τον από θαλάσσης αποκλεισμό, αλλά ότι θα πρέπει να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να εξακολουθεί να παρεμποδίζει τη μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα.

«Ο στόλος είναι μία εναλλακτική λύση. Είναι μία ιδέα. Ίσως αυτό να μπορεί να επιλυθεί και μέσω της διπλωματίας», τόνισε ο Μπαγκίς, διευκρινίζοντας πως αυτή αποτελεί προσωπική του ιδέα και πως μιλά εκπροσωπώντας τα δικά του αισθήματα. Όσον αφορά για την σκοπιμότητα επιβολής κυρώσεων κατά του Ισραήλ, ο Μπαγκίς τόνισε με σκεπτικισμό πως «αυτές δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτε».

Ερωτηθείς για τη διαφορετική αντίδραση της Τουρκίας και της ΕΕ μετά την αιματηρή επίθεση ισραηλινών δυνάμεων κατά του διεθνούς στολίσκου υπέρ της Γάζας, ο Μπαγκίς χαρακτήρισε «αστείες» τις πρώτες δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Δεν καλείτε έναν επιτιθέμενο να κάνει έρευνες για την ίδια του την επίθεση», πρόσθεσε ο ίδιος για τις πρώτες αντιδράσεις της Άστον, αλλά εξήρε τις επόμενες, γραπτά κατατεθειμένες, θέσεις της, σύμφωνα με τις οποίες οι έρευνες για την επίθεση θα πρέπει να είναι «αμερόληπτες».

Ανησυχία ΗΠΑ για την ένταση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ

Δεδομένη είναι ανησυχία του Λευκού Οίκου για την επιδείνωση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και των ενδείξεων που υπάρχουν ότι η Άγκυρα, ωθούμενη από κάποιους στην Ευρώπη, μπορεί να κλίνει προς ανατολάς.

«Η επιδείνωση στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ κατά τον τελευταίο χρόνο ή περίπου, είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

«Πιστεύω πως, αν υπάρχει κάποια αλήθεια στην αντίληψη ότι η Τουρκία κλίνει, αν θέλετε, προς ανατολάς, αυτό συμβαίνει, κατά την άποψή μου ως επί το πλείστον επειδή ωθήθηκε (σε αυτό) και ωθήθηκε από κάποιους στην Ευρώπη που αρνούνται να δώσουν στην Τουρκία το είδος του οργανικού δεσμού με τη Δύση που επιζητεί», σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο μεταξύ, απέρριψε τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος εκτίμησε ότι η επιφύλαξη των Ευρωπαίων να δεχτούν στους κόλπους τους την Τουρκία σχετίζεται εν μέρει και με την επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ.

«Η ΕΕ έχει καλές σχέσεις τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών δεν σχετίζονται με αυτές που έχει η ΕΕ με κάθε μια από τις δύο αυτές χώρες», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσικ, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον. Συμπλήρωσε δε ότι η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξαρτάται αποκλειστικά από την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στη χώρα αυτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε