Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τύμπανα πολέμου στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Κούρδοι αντάρτες και Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται με δάχτυλο στη σκανδάλη, καθώς η ένταση των τελευταίων ημερών στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ κορυφώνεται επικίνδυνα.

Ήδη η Τουρκία αναπτύσσει δυνάμεις κατά μήκος των ιρακινών συνόρων. Τη Δευτέρα, Τούρκοι κομάντος με την υποστήριξη ελικοπτέρων αναπτύχθηκαν στην περιοχή ως «απάντηση» σε μια εκ των αιματηρότερων επιθέσεων από Κούρδους αντάρτες εδώ και χρόνια. 11 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών.

Επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και περικύκλωσαν Κούρδους αντάρτες σε μία επιχείρηση κατά μήκος των ιρακινών συνόρων. Μαχητικά ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών του PKK στις ορεινές επαρχίες Χακάρι και Σιρνάκ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τα μέλη του PKK ότι «θα πνιγούν στο αίμα τους» αλλά εκτός από τους Κούρδους αντάρτες καλείται να αντιμετωπίσει και τα πυρά εκ των έσω, με τις επικρίσεις για την αποτυχία της κυβέρνησής του να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας να είναι όλο και πιο έντονες.

Φωτογραφίες με τα φέρετρα των στρατιωτών σκεπασμένα με την κόκκινη και λευκή τουρκική σημαία έχουν προκαλέσει ένταση στην Τουρκία με τους συγγενείς των νεκρών στρατιωτών να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης στις κηδείες.

Την ίδια ώρα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του δεξιού Εθνικιστικού Κινήματος, έχει κάνει έκκληση για πρόωρες εκλογές και επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην ΝΑ Τουρκία.

Αίσθηση στο μεταξύ προκαλεί η παραδοχή του αρχηγού του τουρκικού στρατού, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ ότι ο τουρκικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις μετακινήσεις των κούρδων ανταρτών μέσα στα βουνά του βορείου Ιράκ.

Η αντίδραση του PKK ήταν έντονη, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι «ανέκαθεν ισχυριζόταν ότι το Ισραήλ υποστηρίζει το ΡΚΚ για να προσελκύσει την συμπάθεια των μουσουλμανικών χωρών και να αμαυρώσει την φήμη του ΡΚΚ». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΡΚΚ, αυτή η υπόθεση δείχνει την εξάρτηση της Άγκυρας από το Ισραήλ και από τις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε