Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 29 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

«Χαστούκι» στον Ομπάμα από Εφετείο της Ατλάντα

«Χαστούκι» στον Ομπάμα από Εφετείο της Ατλάντα
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 12.08.2011 | 23:04
Πρώτη δημοσίευση: 12.08.2011 | 23:04

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κρίνει αν τελικά το νομοσχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για την ασφάλιση είναι συνταγματικό στο σύνολο του.

Το Ομοσπονδιακό Εφετείο της 11ης Περιφέρειας, που έχει την έδρα του στην Ατλάντα, έκρινε ότι "το Κογκρέσο υπερέβη των εξουσιών του" όταν ενέκρινε το νομοσχέδιο που υποχρεώνει τους Αμερικανούς να αγοράζουν ασφάλιση υγείας, επί ποινή προστίμου.

Παράλληλα, όμως, οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αφαιρουμένης της συγκεκριμένης διάταξης, το υπόλοιπο νομοσχέδιο μπορεί να ισχύσει ως έχει.

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό στο σύνολό του, κάτι που αναμένεται πλέον να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Εναντίον του νομοσχεδίου είχαν προσφύγει 26 από τις Πολιτείες των ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι το Κογκρέσο δεν μπορεί να υποχρεώσει τους Αμερικανούς να αγοράζουν ασφάλιση υγείας. Οι Πολιτείες υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2014, είναι αντισυνταγματική.

Η κυβέρνηση από την άλλη επιμένει ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα μπει φρένο στις υπέρογκες δαπάνες για την υγεία και θα αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί, που σήμερα είναι ανασφάλιστοι.

Να σημειωθεί ότι το Εφετείο της 6ης Περιφέρειας, που εδρεύει στο Σινσινάτι, έχει κρίνει συνταγματική τη ρύθμιση, ενώ το Εφετείο της 4ης Περιφέρειας, που εδρεύει στο Ρίτσμοντ, δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το θέμα. Κατά της απόφασης του Εφετείου του Σινσινάτι έχει ασκηθεί αίτημα για αναίρεση, το οποίο θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.   Διαδώστε αυτό το άρθρο