Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπό κράτηση 4 από τους 5 εργαζόμενους της Deutsche Bank

Υπό κράτηση 4 από τους 5 εργαζόμενους της Deutsche Bank

Είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα χρήματος και παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Υπό κράτηση τέθηκαν τέσσερις από τους πέντε εργαζόμενους στη Deutsche bank, που συνελήφθησαν την Τετάρτη για ξέπλυμα χρήματος και παρακώλυση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο μιας έρευνας που σχετίζεται με την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, όπως δήλωσε σήμερα πηγή της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης.

Στον πέμπτο εργαζόμενο επιτράπηκε να επιστρέψει σπίτι του για λόγους υγείας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι εργαζόμενοι συνελήφθησαν χθες, στη διάρκεια έρευνας της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Φρανκφούρτη.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές αν στις χθεσινές έρευνες, στις οποίες πήραν μέρος 500 εφοριακοί, αστυνομικοί και εισαγγελείς, προέκυψαν νέα στοιχεία για την υπόθεση, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανκφούρτης Γκίντερ Βίτιχ, προσθέτοντας: «Θα χρειαστούν μήνες. Δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για μια έρευνα που δεν έχει ολοκληρωθεί».

Η έρευνα της εισαγγελίας εστιάζεται στη φοροδιαφυγή που συνδέεται με τις εκπτώσεις φόρων και μια απάτη που αφορά την εμπορία αδειών για τις εκπομπές αερίων ρύπων.

Εξαιτίας της φορολογικής απάτης χρειάστηκε να αναθεωρηθεί η δήλωση εισοδημάτων της Ντόιτσε Μπανκ για το έτος 2009.

Η ίδια η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει διορθώσει οικειοθελώς τη δήλωση φόρου για το 2009, όμως πρόσθεσε ότι οι αρχές διαφωνούν για το αν αυτό έγινε εγκαίρως.

Την Τετάρτη, η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος 25 στελεχών της Ντόιτσε Μπανκ τα οποία είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και παρακώλυση της δικαιοσύνης, ενώ ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, καθώς και υποκαταστήματά της στο Βερολίνο και το Ντίσελντορφ.

Παράλληλα ερευνάται ο ρόλος στην υπόθεση του συνδιευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Γιούργκεν Φίτσεν και του οικονομικού διευθυντή της Στέφαν Κράουζε, αφού είναι τα δύο στελέχη που «υπέγραψαν τη δήλωση φόρου για τον κύκλο εργασιών της τράπεζας για το 2009», όπως ανέφερε χθες η Ντόιτσε Μπανκ.

Η εισαγγελία υποπτεύεται από το 2010 πολλούς εργαζόμενους στην τράπεζα ότι ενέργησαν ως μεσολαβητές για επιχειρηματίες που έδωσαν πλαστά στοιχεία όσον αφορά την φορολόγηση των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων επωφελούμενοι νομικά κενά, μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2009 και του Απριλίου του 2010.

Το γερμανικό δημόσιο έχει αναφέρει ότι η ζημία που υπέστη από την απάτη αυτή υπολογίζεται πως αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ντόιτσε Μπανκ έχει ήδη απολύσει κάποιους εργαζόμενους, ενώ έχει θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους που φέρονται να συνδέονται με την απάτη.

Το 2010 είχαν γίνει και πάλι έρευνες στα γραφεία της τράπεζας, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

Διαβάστε
Έφοδος στα κεντρικά της Deutsche Bank! (ΦΩΤΟ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε