Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Υπόκλιση από… υποχρέωση για τους Βορειοκορεάτες

Οι αντιδράσεις τους την ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ Ίλ χαρακτηρίστηκαν υπερβολικές. Αποδεικνύεται πως ο λόγος ήταν προφανής: να μη δώσουν… δικαιώματα!

Σε ένα καθεστώς όπως αυτό της Πιονγιάνγκ, όλα μετράνε, όλα έχουν σημασία, κάθε κίνηση, κάθε αντίδραση, κάθε συμπεριφορά «κρύβει» κάτι. Και το καθεστώς είναι πάντα εκεί για να παρατηρεί.

Αυτό συμβαίνει τώρα που η χώρα πενθεί για το χαμό του ηγέτη της. Οι Βορειοκορεάτες υποχρεούνται να υποκλίνονται τρεις φορές την ημέρες για να δείχνουν τον σεβασμό τους προς τον εκλιπόντα και την πίστη τους στην κομμουνιστική δυναστεία. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Νοτιοκορεάτης πολιτειολόγος Κιμ Γιουνγκ-σου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σογκάνγκ της Σεούλ.


Το 1994, όταν πέθανε ο τότε πρόεδρος της χώρας και πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ίλ, μόνο μια κίνηση σεβασμού την ημέρα ήταν αρκετή για να αποδείξει κάποιος τη αφοσίωση του στο καθεστώς.

Τώρα, μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ίλ, η ηγεσία του καθεστώτος έκανε υποχρεωτική την υπόκλιση τρεις φορές την ημέρα. Και αυτό δείχνει πως η πίστη προς τον Κιμ δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο εκείνη προς πατέρα του.

«Είναι εδραιωμένο στη συνείδηση των Βορειοκορεατών ότι οφείλουν να εκφράζουν τη θλίψη τους με τον ηχηρότερο δυνατό τρόπο όταν ο ηγέτης τους πεθαίνει, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε υποψία για την πίστη τους», δήλωσε ο Κιμ Γιουνγκ Σου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι Βορειοκορεάτες γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο δείχνουν τη λύπη τους, τόσο το καλύτερο. Οι τελετές πένθους είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικές και οργανωμένες», είπε.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν να έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο – Κορέα, ένα έθνος σε πένθος

Οι Κορεάτες θέλουν … τον Παπαδήμο τους

Βόρεια vs Νότια Κορέα – Δείτε τα οπλοστάσια των δύο χωρών

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Κιμ Γιονγκ-Ουν: Ο 27χρονος που γίνεται… ηγέτης

Κιμ Γιονγκ Ιλ: Ένας δυνάστης bon viveur

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε