Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ύστατη προσπάθεια αποφυλάκισης για τον ανταποκριτή της Die Welt

Ύστατη προσπάθεια αποφυλάκισης για τον ανταποκριτή της Die Welt

Η σύλληψη και φυλάκιση του Γιουτζέλ, ανταποκριτή της Die Welt στην Τουρκία, είναι μια από τις αφορμής για την ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο. Παρά τις πιέσεις της Γερμανίας, ο δημοσιογράφος, που έχει διπλή υπηκοότητα, κρατείται ακόμα και στην προσπάθειά του να αποφυλακιστεί προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Εντογάν τον έχει κατηγορήσει δημόσια ως κατάσκοπο και τρομοκράτη. Με την κατηγορία της κατασκοπείας άλλωστε συνελήφθη πριν από έναν μήνα και προφυλακίστηκε. Η εφημερίδα έγραψε σε δημοσίευμά της την Τετάρτη (29.03.2017) ότι οι δικηγόροι του Γιουτζέλ προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, ζητώντας την αποφυλάκισή του, επικαλούμενοι το δικαίωμά του σε μια «δίκαιη δίκη», τον «σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας», την «ελευθερία της έκφρασης», την «ελευθερία της επικοινωνίας» και την «προστασία έναντι της δυσφήμισης».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι «το τελευταίο» εθνικό δικαστήριο στο οποίο μπορούσε να προσφύγει ο Γιουτζέλ, ο οποίος έχει διπλή –γερμανική και τουρκική– υπηκοότητα, για να αμφισβητήσει τη φυλάκισή του. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχίας της προσφυγής που κατατέθηκε μοιάζουν «αβέβαιες», σύμφωνα με τη Die Welt.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου και μετά και το πογκρόμ κατά πάντων που εξαπέλυσε ο Ερντογάν, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί υπέρ της απελευθέρωσης κανενός προσώπου που έχει προφυλακιστεί, έγραψε η γερμανική εφημερίδα.

Ο δημοσιογράφος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση στις 27 Φεβρουαρίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατική» προπαγάνδα και υποκίνηση μίσους. Ο ίδιος ο Ερντογάν τον έχει κατηγορήσει πως ανήκει στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα και ότι είναι «Γερμανός πράκτορας».

Ο Γιουτζέλ μετέβη οικειοθελώς σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης τη 14η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Die Welt, καθώς οι αρχές τον αναζητούσαν προκειμένου να τον ανακρίνουν σχετικά με τα άρθρα του για την πειρατεία στον λογαριασμό e-mail του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας—και γαμπρού του Ερντογάν.

Τα υποκλαπέντα e-mails, που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, ρίχνουν φως στις πολιτικές πιέσεις που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τις στρατηγικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης στα social media. Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορούν συχνά το τελευταίο διάστημα τις αρχές της Γερμανίας ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία», προσφέροντας ασφαλές καταφύγιο σε κούρδους αυτονομιστές και υπόπτους που καταζητούνται διότι φέρονται να ενέχονταν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τον Μάρτιο, μετά τις ακυρώσεις συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν τις οποίες αποφάσισαν γερμανικές πόλεις. Η αντίδραση του αρχηγού του τουρκικού κράτους ήταν να κατηγορήσει προσωπικά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για «ναζιστικές πρακτικές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε