Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Άγνωστες φωτογραφίες του νεκρού Τσε Γκεβάρα σε ένα κουτί… πούρα!

Άγνωστες φωτογραφίες του νεκρού Τσε Γκεβάρα σε ένα κουτί… πούρα!

Οκτώ φωτογραφίες που έχουν καταγράψει την Ιστορία. Φωτογραφίες με τον νεκρό Τσε Γκεβάρα που έμειναν για 47 χρόνια κρυμμένες σε ένα κουτί με πούρα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η πορεία τους μέσα στο χρόνο μοιάζει απίστευτη. Ξεκίνησε από τον Μαρκ Χούτεν, δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που βρέθηκε εκείνον τον Οκτώβρη του 1967 στη Βολιβία, όταν δολοφονήθηκε ο Αργεντινός επαναστάτης.

Ο Χούτεν, φοβούμενος πως δεν θα μπορούσε να βγάλει από τη Βολιβία τις φωτογραφίες του νεκρού Τσε, τις εμπιστεύτηκε στον Ισπανό ιερέα Λουίς Κουαρτέρο. Εκείνος, τις έκρυψε σε ένα κουτί πούρων. Και τις έβγαλε από τη Βολιβία κρυμμένες στις αποσκευές του κάποια στιγμή στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου του 1967, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία.

Οι φωτογραφίες, που μεταξύ άλλων για πρώτη φορά δείχνουν και την σύντροφο του Τσε Τάνια, την Ταμάρα Μπούνκε, τη μοναδική γυναίκα στην ομάδα του Γκεβάρα.

47 χρόνια μετά τον θάνατο του Τσε, οι φωτογραφίες βρέθηκαν κρυμμένες σε εκείνο του κουτί από πούρα, τα οποία λάτρευε να καπνίζει ο Γκεβάρα. Τις βρήκε ο Ιμανόλ Αρτεάγκα, ανηψιός του ιερέα Κουαρτέρο, στο σπίτι του στην πόλη Ρίκλα της Σαραγόσα.


Ο Ιμανόλ περιγράφει στην εφημερίδα El Pais, που δημοσίευσε τις φωτογραφίες, πως ανακάλυψε τις ανέκδοτες φωτογραφίες. «Πάντα ακούγαμε πως στο σπίτι του θείου μου υπήρχαν φωτογραφίες του Τσε. Ήταν κάτι σαν μύθος. Όταν πριν δυο χρόνια ο θείος μου πέθανε, η θεία μου με διαβεβαίωσε πως οι φωτογραφίες πράγματι υπήρχαν. Βρίσκονταν σε έναν φάκελο, μαζί με άλλα πράγματα που κρατούσε χωρίς να το έχει πει σε κανέναν».

Ο Ιμανόλ αποφάσισε να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών και στη συνέχεια να τις δημοσιεύσει στις 9 Οκτωβρίου, 47η επέτειο της δολοφονίας του Γκεβάρα από τον Βολιβιανό στρατό.

Δεν σκέφτηκε να τις πουλήσει. «Θα ήταν σαν να προδίδω τον θείο μου και πρόκειται για θησαυρό», λέει.

Δεν κατάφερε όμως ποτέ να μιλήσει με τον άνθρωπο που είδε την ιστορία της δολοφονίας του Τσε μέσα από τον φακό του. Ο Χούτεν πέθανε δυο μήνες πριν από τον ιεραπόστολο στον οποίο εμπιστεύτηκε τις φωτογραφίες.

Πηγή: El Pais

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε