Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Αναμένεται αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Προς τα πάνω αναθεώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας τις εκτιμήσεις της όσον αφορά στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2010.

Η ΙΕΑ αναμένει σημαντική αύξηση της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, η Υπηρεσία εκτιμά ότι η φετινή ζήτηση θα είναι αυξημένη κατά 70.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε σχέση με την εκτίμηση του Φεβρουαρίου, για να αγγίξει τα 86,57 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσον όρο. Κατά συνέπεια, η νέα εκτίμηση μεταφράζεται σε αύξηση 1,8% (1,57 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) της φετινής ζήτησης σε σχέση με το 2009. 

«Αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας τόσο για το 2009 όσο και για το 2010 σε ετήσια βάση, λόγω ισχυρής ζήτησης στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες. Η τάση της αύξησης της ζήτησης είναι παρόμοια με αυτήν που διαπιστώθηκε τον προηγούμενο μήνα», είπε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Βιομηχανία Πετρελαίου και Αγορές στην IEA, Ντέιβιντ Φάιφ. 

Μετά και την καινούργια αναθεώρηση της εκτίμησής της, η IEA παραμένει ο πλέον αισιόδοξος οργανισμός μεταξύ των τριών σημαντικότερων προγνώσεων για τη φετινή ζήτηση για πετρέλαιο. Ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της φετινής ζήτησης κατά 880.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2009 και η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, αύξηση κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ισχυρή αύξηση της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία. Ωστόσο, εξακολουθεί να αναμένεται αναιμική η ζήτηση στον ΟΟΣΑ», είπε ο Φάιφ. Η υπηρεσία αναθεώρησε προς τα άνω και την εκτίμησή της για τη ζήτηση στην Κίνα (κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της). 

Ο δυναμισμός που παρατηρείται στις αναδυόμενες οικονομίες αντισταθμίζεται από την «επίμονα αναιμική ζήτηση» στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα τη σχετική εκτίμησή της για φέτος. 

Παράλληλα, η υπηρεσία προέβη στην εκτίμηση ότι η προσφορά πετρελαίου από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες θα αυξηθεί το 2010 κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2009 – η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα – για να ανέλθει σε 51,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Κατά συνέπεια, η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω – κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα – την εκτίμησή της για τη φετινή ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ, αναμένοντας να ανέλθει αυτή στα 29,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσον όρο. 

Τέλος, τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα αργού στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ ανήλθαν, στα τέλη Ιανουαρίου, σε επίπεδα που επαρκούν για την κάλυψη αναγκών για 59,2 μέρες έναντι 58,3 μέρες στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2009.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε